/ Gulliver/Getty Images
Властите в Китай забраниха филма „Кристофър Робин и Мечо Пух”, без да дадат обяснение за решението си. Молбата на компанията „Дисни“ да излъчва в страната филма с историята на мечето бе отхвърлена от китайските власти, заяви информиран източник, цитиран от Ройтерс.


Най-вероятната причина е, че критиците на президента на азиатската страна Си Дзинпин често го сравняват с Мечо Пух.

Не за пръв път правителството в Пекин цензурира в интернет картинки на популярния герой.

Време е за трогателно приключение с Кристофър Робин и Мечо Пух (ВИДЕО/СНИМКИ)

Приликата беше забелязана от публиката през 2013 г. след среща на държавния глава с тогавашния американски президент Барак Обама. Още тогава, за да сложат край на подигравките, властите блокираха всички търсения на Мечо Пух в интернет.
 
Колажът беше дело на китайски блогъри. Кадърът от филма на "Дисни" бе подбран така, че позите и израженията на Мечо Пух и Тигър да са сходни с тези на Обама и Си. Снимката на Обама и Си е била направена в Калифорния, където на 8 и 9 юни американският президент и китайският лидер се срещнаха и разговаряха в неформална обстановка.

Впечатляващата история на Мечо Пух и порасналия Кристофър Робин (СНИМКИ/ВИДЕО)

На следващата година шегаджиите отново сравниха китайския президент и неговия гост, японския премиер Шиндзо Абе, с Мечо Пух и приятеля му, магаренцето Йори.
 
Юли 2017-а: Цензурираха Мечо Пух в Китай, приличал на президента (СНИМКИ)

През 2015 г. снимката на Си Цзинпин, приемащ парада, беше сравнена с Мечо Пух, изправен на крака, в открит автомобил. Тя се превърна в най-цензурирания фотос в Китай.

"Каква ли беля отново е сътворил този мил пакостник, фен на меда?" се питаха през юли 2017-а китайските потребители.
 
Вижте как изглеждат Мечо Пух, порасналият Кристофър Робин и плюшените им приятели в галерията тук

Отговорът тогава беше наближаващият конгрес на Китайската компартия, на който се очакваше президентът Си Цзинпин да получи нов мандат.
 
Китай е вторият по големина световен филмов пазар. Страната ограничава броя на допусканите чуждестранни филми на 34 годишно.