/ iStock/Getty Images
Най-старият грим за избелване на кожата, който е използван преди 2700 години, беше открит в Китай, съобщи "Мейл он сънди". Това е 300 години преди римляните да създадат подобен продукт.

Остатък от бялата помада е открит в шест бронзови контейнера в гробница на представител на елита. Красотата обаче е имала висока цена - избелването е ставало с помощта на олово и е давало нежелани вторични ефекти - освен отравяне с олово, е увреждало кожата, и дори е можело да доведе до смърт.  

Анализът показва, че в помадата има чист церузит - оловен карбонат, какъвто се среща в природата. Археолозите откриват и фосгенит -  рядък минерал, състоящ се от оловен хлорокарбонат. Избелващата козметика е правена, като са смесвани двата минерала. 

Джендър бендър мода: Мъже с изрязани блузи и грим (ВИДЕО)

Бялата кожа обаче е била признак за високо положение в обществото и е била ценена много в Древен Китай. 

Археолозите от университета на Китайската академия на науките мислят, че козметиката може да е по-стара от гробницата. 

Европа забрани бои за татуировки и перманентен грим, предизвикващи рак

Специалистите досега смятаха, че първи древните римляни са започнали да избелват кожата си около 500 г. пр. н. е. Избелваща помада с олово и оцет е използвана и от европейската аристокрация през 17-и век. 

Кожата си са избелвали не само аристократите в Китай, но и самураите и това е било пагубно за поколението им - децата им са се раждали с увреждания заради това те са били неспособни да се справят с политическите кризи и нестабилността е предизвикала край на феодалната система, пише в изследване от 2012 г. на екип, ръководен от Тамиджи Накашима.
БТА