Половете не са това, което бяха. Това важи с особена сила, когато става дума за мода, пише каналът на Ралица Петровa във vbox7. От мъже с къси блузи до дами в смокинги, ето няколко изненадващи джендър бендър тренда:

Джендър неутрален грим

“Не харесвам момчета с много грим, предпочитам нещо по-натурално” е изречение, което скоро може би ще казваме. Миналата година Хари Стайлс пусна своя собствена марка “джендър неутрална” козметика (като лак за нокти и фон дьо тен в изчистени опаковки) с цел да обори мита, че макиажът е предназначен само за жени. Разбира се, мъже в грим не е нова идея (drag кралиците го правят от десетилетия), а великият Жан-Пол Готие имаше линия с мъжки макиаж още преди двадесетина години), но напоследък явно става все по-популярна.

Мъжки crop top-ове

През изминалите години на мода се завърнаха изрязаните блузи (т. нар. crop top-ове) за мъже. Първо, на ревютата на дизайнерски къщи като Yves Saint Laurent, а вече и в асортимента на масови марки като ASOS. Казваме “завърнаха”, защото трендът всъщност далеч не е нов, а започва още през 70-те. Очаквано много от феновете му през десетилетията са екстравагантни певци като Лени Кравиц и Дейвид Боуи, но мъжките изрязани блузи съвсем не са запазена марка само на шоумените. Всъщност самият Силвестър Сталоун носи такава в “Роки”.
 

Power suit за жени

Наскоро възкръсна и power suit модата – тренд, при който жени носят смокинги с уголемен размер и  традиционно “мъжка” кройка. Когато става дума за дами в костюми, голяма част от заслугата носи Коко Шанел. Нейният тоалет най-често включва пола, но в последвалите десетилетия жените все по-често започват да носят панталони. С пика на феминисткото движение през 80-те, power suit модата също става по-популярна от всякога. В днешно време, “мъжки” костюми носят звезди като Ким Кардашиян, Мегън Маркъл и Блейк Лайвли.

Мъже на токчета

Повечето от нас гледат на токчетата като на женски аксесоар, но в началото те са предназначени само за мъже. Точно така. Когато за пръв път нашумяват във френския кралски двор през 17-и век, високите обувки са носени от Крал Луи XIV и последователите му. Чак десетилетия по-късно дамите благороднички също започват да ги обуват и така си “присвояват” тренда. Чудим се кой е джендър бендърът в този случай?