В Гамбия гласуват за президент с топче, пуснато във варел
В Гамбия гласуват за президент с топче, пуснато във варел / снимка: БГНЕС

В Гамбия, където се произвеждат президентски избори, системата за избиране на кандидатите е доста по-различна от традиционните системи с бюлетини и урни, отбелязва Франс прес.

В африканската страна вместо бюлетини, които да пускат в урна, избирателите използват топче, което пускат в метален варел, чието дъно е покрито с пясък. Този оригинален метод позволява на много неграмотни избиратели да участват във вота.

В избирателните бюра има три варела с три различни цвята. Върху всеки от тях има тръба, в която избирателят пуска топчето. Избирателните бюра са общо 1301 в цялата страна.

В зеления варел избирателите пускат топче за настоящия президент на Гамбия Яхия Джаме. В жълтия варел - за Усайно Дарбое, кандидатът на опозиционната Обединена демократическа партия. В небесносиния варел - за Хамат Бах, също опозиционен кандидат от четирипартийната коалиция Обединен фронт.

Когато гласоподавателят се яви в избирателната секция, служителите му връчват едно топче, после той се усамотява в изолирано помещение, в което се намират трите варела. В един от тях гласоподавателят пуска топчето. За да се избегне опасността даден избирател да гласува два пъти, в долната част на тръбичката, влизаща във варела, е инсталиран звънец на колело, който започва да звъни, когато топчето се спусне по тръбата и падне във варела.

За да не стане объркване, в деня на изборите около изборните бюра е забранено да преминават велосипеди в радиус от 500 метра. Така няма да бъде сбъркана в "мелодията" на звънците в избирателната секция и на велосипедите, преминаващи по улиците.

От съображения за сигурност представителите на избирателната комисия на Гамбия не посочват колко топчета са подготвени за вота, нито откъде са доставени. Но се твърди, че Гамбия е закупила през 2002 г. 1,5 милиона топчета от Тайван.

Гамбия е една от най-бедните страни в Африка. Тя е и една от малкото африкански страни, които не поддържат отношения с Китай.

Бедните африкански страни пилеят колосални суми, за да отпечатат в чужбина избирателни бюлетини и да произведат пластмасови урни, докато системата с топчетата и варелите в Гамбия е доста икономична, казват представителите на местните изборни власти, цитирани от БТА.

Топчетата и варелите могат да се използват при всеки вот, а нарушението "тъпчене на бюлетини в урните" не може да бъде извършено в страната.

Смята се, че на сегашния вот най-много гласове ще бъдат дадени за досегашния държавен глава.