/ iStock/Getty Images
Елегантната британска домакиня и майка на три деца, госпожа Лен Бартън, която живеела в Грейт Ролайт, Оксфордшир, била известна не само с бисквитките си, но и с интригуващия си акцент, допринесъл за нейния чар.

Никой не знаел за тайната, която тя умело криела години наред. Госпожа Бартън била Урсула Качински, полковник от Червената армия - агент Соня, пише биографът Бен Макинтайър в новата книга „Агент Соня: любовница, майка, войник, шпионин“.

Книгата е публикувана преди няколко дни и тази история вече привлече много внимание, съобщава Kurir.

Лен се премества в британско село в края на тридесетте години, заедно със съпруга си и трите им деца, и много бързо свиква с живота в селото.

Родена в Германия, тя е предана комунистка, висш съветски разузнавач и високо обучен шпионин, който е провеждал операции в Китай, Полша и Швейцария, преди да дойде във Великобритания по заповед на Москва. Със СССР комуникира чрез радиовръзка.

Омъжва се за архитект Рудолф Хамбургер, на когото е предложена работа в Шанхай. Там Лен е вербувана от съветския шпионин Ричард Сордж и след това започва нейния двоен живот, за който семейството й няма представа.

Макинтайър заявява, че е станала шпионин от идеологически убеждения, но и ръководена от „невероятна комбинация от амбиция, романтика и приключения“.
През 1934 г. тя провежда 7-месечно обучение в Москва, където научава морзовата азбука, как да сглобява и управлява радиостанции и други шпионски умения. В крайна сметка тя се завръща в Китай, където й е предоставен партньор - Йохан Патру, който става неин любовник и баща на второто й дете.
Нейната задача е да прекара части от радиоприемник в мечето на детето си и по този начин да снабди комунистите.

През 1938 г. Урсула и Рудолф заминават за Швейцария.

Твърди се, че Качински е получила задачата да убие Хитлер в любимия му ресторант в Мюнхен, но това не се е случило, тъй като двете страни са подписали Пакта за ненападение, така че от Москва е пристигнало известие: „Спрете всички дейности срещу Германия“.

Тъй като е имала големи неприятности, пребивавайки в Швейцария с германски паспорт, за да избегне връщането си в Германия, се развежда със съпруга си и се омъжва за свой колега – английски шпионин, воювал в Испания.

По-късно той става баща на третото й дете. Когато получава британски паспорт, тя се установява във Великобритания и продължава да работи за Москва.
Докато децата й спели, тя изпращала доклади, често за британски изследвания на атомни оръжия.

Въпреки че е била под наблюдение на MI5, тя никога не е заловена.

Когато нейният източник Клаус Фус, избягал германски комунист, е арестуван, тя напуска страната с децата си и заминава за Източен Берлин. Едва когато се озова от другата страна на Желязната завеса, тя напусна шпионските игри.

Агент Соня умира през 2000 г. на 93-годишна възраст.

"Тя е живяла няколко живота, тя е била жена с няколко имена и роли", заявява Макинтайър.
БГНЕС