Уроци по оцеляване от чинките
Уроци по оцеляване от чинките / снимка: sxc.hu

Чинката е мъдра птица. Когато някоя от живеещите заедно чинки покаже признаци на заболяване, другите се държат внимателно встрани, за да не се заразят , което им позволява най-малкото да щадят имунната си система от излишно натоварване.

Сред чинките, както сред хората, имунната система е първата бариера срещу инфекция, но стратегията за избягването на подозрителни индивиди от същия вид може да играе важна роля, заявява пред АФП Максин Зилбербърг от Калифорнийския университет в Дейвис.

Опитвайки се да разберат как животните избират най-добрата стратегия, калифорнийските изследователи провеждат експерименти върху тези изключително социални птици, наричани също мексикански чинки /Carpodacus mexicanus/.

26 пъти тестваната птица е поставяна между две клетки за птици. В едната има здрави птици, а в другата птиците са били обработени с вещество, симулиращо у тях болестни симптоми, без да ги разболява.

Преди началото на поведенческите симптоми у болните, тестваната птица показва, че няма статистическо предпочитание към едни или други от своите съседки.

При изявени симптоми на болни съседи 77% от чинките показват подчертано предпочитание да се присъединят към тези в добро здраве, показва проучването, публикувано в Biology Letters на британското кралско научно дружество, пише БГНЕС.

Паралелно с това екипът, ръководен от Максин Зилбербърг, анализира кръвни проби от птиците.

Преди появата на симптомите, изследователите не намират значителна разлика между тези, които избягват техния "болен" съсед, и тези, които са се въздържали да го направят.

След това обаче предпазливите чинки показват по-ниски нива на антитела и по-слаба имунна активност от другите.

Необходими са обаче допълнителни изследвания, за да разберат критериите, които мотивират тези различни защитни стратегии.

Стратегията на избягване на болните свежда до минимум риска от излагане на инфекциозни причинители, но "със същия трик" птицата избягва намаляване на възможностите за възпроизвеждане и необходимостта да търси допълнително храна и така да се наложи да се защитава срещу потенциални хищници. От друга страна активирането на имунната система изисква повече енергия, следователно - повече храна и като следствие - увеличени биологични рискове.