Австралийски учени и пивовари възпроизведоха бира, лежала два века на дъното на океана в кораб, потънал заради буря през 1797 г., съобщи в. "Дейли мейл". Вкусът на древния ейл има "нотки на касис и подправки". Учените го възпроизведоха, като използваха дрожди, намерени в бутилките на 220 години.
Бутилките са извадени през 90-те години на миналия век от кораба "Сидни коув". Той е превозвал чай, ориз, тютюн и 40 000 л алкохол от Калкута за Порт Джаксън, Сидни. Досега бутилките са съхранявани в музея "Кралица Виктория" в тасманийския град Лонстън.
Консерваторът в музея Дейвид Търогуд, който е химик, започва да извлича дрождите преди три години. Благодарение на студената среда, в която е била бирата 200 години, те са запазени идеално. Дрождите са хибридни. Състоят се от три щама - един, използван в миналото - Brettanomyces, друг, използван и сега - Saccharomyces, и винени дрожди. В анализа на съдържанието на бутилката са се включили учени от няколко държави.
За да превърне пробата дрожди в бира, екипът е използвал английска рецепта за тъмен ейл от 18-и век. Първата партида е "с лек и свеж аромат и вкус, който не е опитван от 220 години", казаха от музея "Кралица Виктория" и добавиха, че бирата става за пиене.
Търговски количества от бирата се произвеждат от пивоварната "Джеймс Скуайърс Шовел" в Сидни. Специалистите й са пробвали няколко рецепти с дрождите, които са "много темпераментни", и са се спрели на портър ейл. Резултатът според дегустаторите е "богата и мека бира, с нюанси на касис и подправки".
Бирата "The Wreck-Preservation Ale" ще излезе в продажба в края на месеца.
Yeast from beer bottles found in a 1797 shipwreck is now being used for a new brew! The Wreck - Preservation Ale has been created through a partnership between James Squire, @The_AWRI and @QVMAG: https://t.co/wL4c9SOMKV pic.twitter.com/nE3f4KISLH
— AWRI (@The_AWRI) 30 април 2018 г.
Бутилките са извадени през 90-те години на миналия век от кораба "Сидни коув". Той е превозвал чай, ориз, тютюн и 40 000 л алкохол от Калкута за Порт Джаксън, Сидни. Досега бутилките са съхранявани в музея "Кралица Виктория" в тасманийския град Лонстън.
Консерваторът в музея Дейвид Търогуд, който е химик, започва да извлича дрождите преди три години. Благодарение на студената среда, в която е била бирата 200 години, те са запазени идеално. Дрождите са хибридни. Състоят се от три щама - един, използван в миналото - Brettanomyces, друг, използван и сега - Saccharomyces, и винени дрожди. В анализа на съдържанието на бутилката са се включили учени от няколко държави.
World’s oldest surviving beer revived from 220-year-old #shipwreck https://t.co/f4Q0BmQiYL pic.twitter.com/abJTaWEY4J
— Sailors Society SA (@SailorsSocSA) 4 май 2018 г.
За да превърне пробата дрожди в бира, екипът е използвал английска рецепта за тъмен ейл от 18-и век. Първата партида е "с лек и свеж аромат и вкус, който не е опитван от 220 години", казаха от музея "Кралица Виктория" и добавиха, че бирата става за пиене.
Scientists brew beer from 220-year-old yeast found on a shipwreck https://t.co/2uDXQOd4d0
— Lionel🇺🇸 (@LionelMedia) 3 май 2018 г.
Търговски количества от бирата се произвеждат от пивоварната "Джеймс Скуайърс Шовел" в Сидни. Специалистите й са пробвали няколко рецепти с дрождите, които са "много темпераментни", и са се спрели на портър ейл. Резултатът според дегустаторите е "богата и мека бира, с нюанси на касис и подправки".
Бирата "The Wreck-Preservation Ale" ще излезе в продажба в края на месеца.