/ ThinkStock/Getty Images
Австралийски учени и пивовари възпроизведоха бира, лежала два века на дъното на океана в кораб, потънал заради буря през 1797 г., съобщи в. "Дейли мейл". Вкусът на древния ейл има "нотки на касис и подправки". Учените го възпроизведоха, като използваха дрожди, намерени в бутилките на 220 години.
 

Бутилките са извадени през 90-те години на миналия век от кораба "Сидни коув". Той е превозвал чай, ориз, тютюн и 40 000 л алкохол от Калкута за Порт Джаксън, Сидни. Досега бутилките са съхранявани в музея "Кралица Виктория" в тасманийския град Лонстън.
 
Консерваторът в музея Дейвид Търогуд, който е химик, започва да извлича дрождите преди три години. Благодарение на студената среда, в която е била бирата 200 години, те са запазени идеално. Дрождите са хибридни. Състоят се от три щама - един, използван в миналото - Brettanomyces, друг, използван и сега - Saccharomyces, и винени дрожди. В анализа на съдържанието на бутилката са се включили учени от няколко държави.
 

За да превърне пробата дрожди в бира, екипът е използвал английска рецепта за тъмен ейл от 18-и век. Първата партида е "с лек и свеж аромат и вкус, който не е опитван от 220 години", казаха от музея "Кралица Виктория" и добавиха, че бирата става за пиене.
 

Търговски количества от бирата се произвеждат от пивоварната "Джеймс Скуайърс Шовел" в Сидни. Специалистите й са пробвали няколко рецепти с дрождите, които са "много темпераментни", и са се спрели на портър ейл. Резултатът според дегустаторите е "богата и мека бира, с нюанси на касис и подправки".
 
Бирата "The Wreck-Preservation Ale" ще излезе в продажба в края на месеца.
БТА