Британски учени от университета в гр. Бирмингам успяха да разкрият тайната на възникването на Млечния път, личи от публикация в "Нейчър астрономи".

Оказало се, че нашата галактика е била почти напълно оформена в момента на сблъсъка си с друга галактика преди милиарди години. По рано се считаше, че процесът на звездообразуване в Млечния път в този момент едва е започнал.

Останаха ли за астрономите тайни в Млечния път?

Специалистите изследвали стотина червени гигантски звезди, някои от които принадлежали на галактиката-джудже Гая-Енцелад. Преди много години тя се е сблъскала с Млечния път. Възрастта на звездите била определена при анализ на данните, получени от от телескопите "Кеплер" и "Гая" и от инструментите от проекта Sloan Digital Sky Survey. Специалистите приложили и методите на астросеизмологията, при която се измерват честотата и амплитудата на собствените колебания на светилата. Това позволява да се узнае техният строеж и възраст.

Ново откритие в Млечния път шокира астрономите

Според направените изводи от учените почти всички звезди от изследваната група са били на същата възраст или малко по-млади от звездите, възникнали първоначално в Млечния път. Това доказва, че по време на сблъсъка, който е станал преди 8-11 милиарда години, в Млечния път вече са протичали активни процеси на звездообразуване. Повечето от възникналите тогава звезди сега се намират във вътрешността на плътния диск. Това е елемент от структурата на галактиката, отличаващ се от тънкия диск с по-малка яркост и плътност.