Учени откриха: затлъстяването се отразява на спермата
Учени откриха: затлъстяването се отразява на спермата / снимка: БГНЕС

Сред мъжете със затлъстяване лошото качество на спермата е три пъти по-често явление отколкото сред представителите с нормално тегло. От Университета в Юта твърдят, че има строга корелация между индекса на телесна маса и параметрите на спермата. Все повече данни сочат, че затлъстяването влошава фертилността на мъжа, и специалисти съветват лекари да обръщат внимание на този факт при безплодието, както и да следят как отслабването може да повлияе.

Мастната тъкан, когато е в изобилие, може да повлияе на метаболизма на тестостерона и естрогените. При две годишно клинично проучване бе установено, че при ИТМ над 30 честотата на нарушенията в подвижността на сперматозоидите е 3,4 пъти по-висока от тази при мъжете с ИТМ под 25. Сред първата група е 1,6 пъти по-често срещано и наличие на промяна във формата на сперматозоидите.

Други проучвания асоциират затлъстяването и с по-висок риск от еректилна дисфункция, припомнят от Пулс. За сега данните са събрани въз основа наблюденията над лица, потърсили помощ по повод безплодие, но от Университета Юта очакват корелациите да са подобни и при общата популация.