/ Thinkstock/Getty Images
Учени попаднали на фосили на 245 милиона години от огромно водно животно, чийто врат е два пъти по-дълъг от туловището му, предаде Франс прес. Още по-изненадващо е, че в корема на въпросния женски екземпляр е открит фосилизиран ембрион.
 
"Бях много развълнуван, когато видях ембриона", разказа съавторът на изследването Цзюн Лю от Технологичния университет в Хъфей в Китай.

Учени създадоха хибрид между човек и прасе (СНИМКИ)
 
Находката е изненадваща, защото Dinocephalosaurus - откритото в Южен Китай водно животно, дълго над 2 метра, е от семейство архозаври, към които принадлежат динозаврите, птиците и крокодилите.
 
Става въпрос за животни, за които, докато не се намерят доказателства за обратното, се смята, че са раждали малки, а не са снасяли яйца, като например динозаврите.
 
"Ембрионът съставлява около 12 процента от тялото на майка му", поясни Лю.

Революционна техника ще спаси безброй петли от зла участ (ВИДЕО)
 
Учените са убедени, че става дума за ембрион, а не за останки от последната гощавка на женския екземпляр.
 
"Ембрионът е обърнат с главата напред, докато хищниците поглъщали първо главите на жертвите си - отбеляза палеонтологът и допълва:
 
"Освен това фетусът е в поза, която е характерна за ембрионите на гръбначни. Находката променя разбиранията ни за еволюцията на репродуктивните органи".

7-те най-значими открития на човечеството
 
Досега се смяташе, че всички тези животни са снасяли яйца. Въз основа на находката може също да се твърди, че полът на бебето Dinocephalosaurus се е определял на генетично ниво, докато при близките му днешни роднини, костенурките и крокодилите, полът на потомството се определя от температурата, при която се мътят яйцата.
 
Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".
БТА