Тъжната музика помага в трудни моменти
Тъжната музика помага в трудни моменти / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Хората не случайно слушат тъжна музика - тя ги зарежда с положителни чувства и им помага да преодолеят проблемите си, съобщава „Сайънс дейли”, позовавайки се на японско изследване.

Учени от университет по изкуства в Токио са пуснали две тъжни пиеси и една весела на професионални музиканти и на неспециалисти, като поискали от тях да опишат емоционалното си състояние с няколко ключови думи. Резултатите показват, че макар и тъжната музика да се възприема като трагична, тя не предизвиква неприятни асоциации, а всъщност настройва романтично.

За разлика от тъгата в ежедневието, това преживяване в музиката всъщност е приятно, вероятно защото не е действителна заплаха за безопасността на слушателите, отбелязва БТА. Ако тъжната музика носеше само неприятни емоции, не бихме я слушали, обясняват учените. Всъщност тя предизвиква противоречиви емоции и може да помогне на хората да се справят с отрицателните чувства в ежедневието.

„Музиката, която често е категоризирана като „тъжна”, всъщност отключва романтични емоции и чувства в слушателите, но и лека нотка на тъга. Това се случва и при професионалните музиканти,  и при неспециалистите. Тази тъга се различава от тъжните чувства във всекидневието, тъй като по никакъв начин не заплашва безопасността на слушателя”, уточняват авторите на изследването.

„Това противоречиво чувство може да помогне на хората да се справят с негативните емоции в живота”, заявяват в заключение специалистите.