Творческата работа запазва здравето
Творческата работа запазва здравето / netinfo

Работата, в която човек може да прояви своята индивидуалност и да изрази творческите си идеи, запазва здравето, пише БГНЕС, позовавайки се на данните от анализ.

Творческата дейност, даже ако не носи материални доходи, подобрява самочувствието и намалява физическите и психически проблеми, смятат американски учени от Тексаския университет, които са изследвали 2592 души. Те също така са отбелязали, че хората, работещи на няколко места и имащи две образования, са защитени от различни заболявания, поразяващи здравето на хора с постоянна работа и без висше образование.

Учените са установили, че творческата работа може да удължи живота с 6,7 години. Преимуществото на професия, в която се изисква фантазия, проява на лични качества и собствено мнение, е в това, че човек получава удоволствие от работата си, съобщава ИТАР-ТАСС.

А свободният избор на професия и вършенето на нещо приятно намалява въздействието на външни стресиращи фактори. Благодарение на това хората с творчески професии са по-здрави и емоционално устойчиви.