Италианските учени са открили защо свинете и кучетата така упорито и настойчиво ровят за трюфели (Tuber Melanosporum) в земята: Тези гъби съдържат анандамид, „молекулата на блаженството”, аналогична на тази, която дава психоактивни свойства на канабиса, събщава BBC Earth.
Мауро Макароне (Mauro Maccarone) и колегите му забелязали, че черните трюфели получават цвета си чрез пигмента меланин. При хората, както е установил Макароне през 2012 г., за изработването на този пигмент помага анандамидът - канабиноиден невротрансмитер, израбтван от самия организъм.
Това съединение играе важна роля в регулирането на настроението, апетита, чувство на болка, депресивни състояния. Ученият решава да разбере дали анандамидът се произвежда от гъбите по подобен начин.
По метода на полимеразната верижна реакция Макароне открива в трюфелите гените, отговорни за синтеза на вещества, от които да се получи анандамид. Освен това, мас спектрометрията показва присъствието на веществото в гъбиту. И накрая, в узрелите трюфели се съдържа повече анандамид, отколкото в неузрелите.
Но най-много учените били поразени от факта, че в трюфела има средства за синтез на анандамид, който е самият евротрансмитер , но няма рецептор, към който се свързва (по този начин въздейства върху организма).
Натуралните канабиноиди (като анандамид) свързват рецепторите на инхибиторните невротрансмитери и изключват инхибиторния механизъм. Така се освобождава допамин. ТНС (тетрахидроканабинолът) - активния ингредиент на канабиноидите имитира действието на анандамида, свързва канабиноидните рецептори и блокира инхибиторния път. Освобождава се допамин.
„Така че гъбите произвеждат анандамида не за себе си. Очевидно, те синтезират това психоактивно вещество, за да привлекат животни, които имат съответните рецептори. Това дава на ловците на трюфели постоянство и всеотдайност - те търсят гъбите за да ги изядат и в крайна сметка да спорите се разпространяват на голяма площ”, каза ученият.
Източник: БГНЕС