Том Круз
Том Круз / Gulliver/Getty Images
"Топ Гън: Маверик" премина границата от 1 млрд. долара в световния боксофис, превръщайки се в най-успешният филм за 2022 г. и в най-успешният в кариерата на Том Круз.

"Variety" съобщава, че филмът е спечелил 1,006 млрд. долара след 31 дни на екран, изпреварвайки предишния най-печеливш филм за 2022 г. - "Доктор Стрейндж във вселената на лудостта", който сега е на стойност 947 млн. долара. До момента най-голямата територия на филма е САЩ, където той е спечелил 522 млн. долара, следван от Великобритания (70 млн. долара) и Япония (41 млн. долара).

"Топ Гън: Маверик" също така изпреварва най-касовия филм на Круз в световния боксофис: през 2018 г.: трилъра "Мисия невъзможна: Разпад", който успя да спечели 792 млн. долара.

"Топ Гън: Маверик" беше изтласкан за кратко надолу от филми като "Баз Светлинна година" и "Джурасик свят: Господство", но успя да запази аудиторията си, тъй като цифрите на съперниците му намаляха.

"Variety" твърди, че "похвалите на критиката и звездните отзиви" помагат на филма да постигне тези цифри. Въпреки това той изостава значително от филма с най-високи приходи след сътресенията, които пандемията от коронавирус донесе на киноиндустрията: това остава "Спайдърмен: Няма път към дома", излязъл през 2021 г. с глобален боксофис от 1,9 млрд. долара.
БГНЕС