/ Gulliver/Getty Images
Еди Ван Хален, китарният виртуоз, чиито зашеметяващи скорост, контрол и новаторство превръщат бандата му "Ван Хален" в една от най-великите хард рок групи, почина на 65-годишна възраст след продължителна битка с рака. След вестта за кончината му негови колеги музиканти засвидетелстваха почитта си в социалните мрежи, съобщиха световните агенции и сп. "Пийпъл".

"Той беше най-добрият баща, който можете да си представите. Всеки един момент, прекаран с него на или извън сцената, беше дар. Сърцето ми е разбито. Не мисля, че някога ще се възстановя от тази загуба", написа в Туитър синът му, басистът и член на "Ван Хален" Волфганг Ван Хален.

Легендарният китарист Еди Ван Хален загуби битката с рака
 

Представители на Еди Ван Хален не разкриват подробности около кончината му. Според сп. "Пийпъл" музикантът е починал в болница в района на Лос Анджелис, заобиколен от съпругата си Джани, сина си и други членове на семейството.

След вестта за кончината на Ван Хален фенове се стекоха към звездата на "Ван Хален" на холивудската Алея на славата, за да поставят цветя и перца за китара, а известни музиканти отдадоха почит към своя колега в социалните мрежи.
 
Сами Хагар, бивш член на сформираната през 1972 г. група "Ван Хален", публикува своя снимка с Еди Ван Хален, придружена от текста: "Съкрушен и без думи. Изпращам цялата си любов на семейството".
 

Ники Сикс, съоснователят на "Мотлю крю", сподели, че е "смазан" от вестта за кончината на Ван Хален. "Почивай в мир, Еди. Ти промени нашия свят. Ти беше Моцарт на рок китарата", написа Сикс.
 
 

Джийн Симънс от "Кис" също отдаде почит към "Бога на китарата". "Сърцето ми е разбито. Еди не само беше Бог на китарата, но човек с прекрасна душа. Почивай в мир, Еди", гласи туитът на Симънс.

"Раят ще се наелектризира", написа в социалната мрежа Лени Кравиц, описвайки Еди Ван Хален като "легенда" и "музикален новатор".
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Legendary guitar and musical innovator Edward Van Halen. 1955-2020. Heaven will be electric tonight.

A post shared by Lenny Kravitz (@lennykravitz) on


"Почивай в мир, китарна легенда. Ще ни липсваш", гласи туитът на британския певец Били Айдъл.
 

Съоснователят на "Блек сабат" Гийзър Бътлър окачестви Еди Ван Хален като "истински джентълмен и истински гений".

"Тъкмо когато си мислех, че 2020 година не може да стане по-лоша, разбрах, че Еди Ван Хален си е отишъл. Шокиран съм. Той беше един от най-приятните и земни хора, с които някога съм се срещал и концертирал. Истински джентълмен и истински гений. Почивай в мир", написа Бътлър в Туитър.
 

Актьорът Марк Хамил, известен с ролята на Люк Скайуокър в космическата сага "Междузвездни войни", поднесе съболезнования на Волфганг Ван Хален, допълвайки: "Почерпи утеха от това, че той завинаги ще бъде запомнен като един от най-невероятните китарни виртуози на рока".

Водещият на ток шоу Джими Кимъл на свой ред сподели, че "два от най-добрите часа в живота си е прекарал в разговор с Еди Ван Хален". "Да, той беше велик музикант, но и също забавен и очарователен човек, който ще липсва много", заяви Кимъл.
 

"Ще се видим в следващия живот", написа в Туитър Валери Бертинели, бившата съпруга на Еди Ван Хален и майка на Волфганг Ван Хален.
 

Еди Ван Хален е считан за един от най-великите китаристи заедно с Джими Хендрикс, Ерик Клептън, Джими Пейдж. Той е сред най-продаваните 20 изпълнители на всички времена.
 

Групата му е въведена в Залата на славата на рокендрола през 2007 г. Списание "Ролинг стоун" поставя Еди Ван Хален на осмо място в класацията си на 100-те най-велики китаристи на всички времена. През 2012 г. читателите на сп. "Гитар уърлд" избират Ван Хален за най-великия китарист на всички времена, припомнят Асошиейтед прес и Ройтерс.
Еди Ван Хален свири на китара в един от знаковите сингли на 80-те години - "Beat It" на Майкъл Джексън.

Музиката на "Ван Хален" звучи във филми ("Миньоните", "Ела, изпей!"), телевизионни шоута ("Клуб "Веселие", "Слънчева Филаделфия"), видеоигри, отбелязва Асошиейтед прес.