Стотици хвърчила изпъстриха небето над Варна (СНИМКИ)
Стотици хвърчила изпъстриха небето над Варна (СНИМКИ) / снимка: БГНЕС

Разноцветни хвърчила изпъстриха небето над Аспаруховия плаж във Варна вчера. За втора поредна година в града се проведе Фестивал на хвърчилата.

Участниците използваха благоприятния вятър, за да покажат майсторките си умения в управлението на оригинални и атрактивни модели хвърчила, а най-щастливи бяха децата, които сами бяха сглобили своите шарени модели. Тази година във фестивала се включиха и участници от Италия и Турция. Ентусиасти от южната ни съседка издигнаха в небето най-голямото хвърчило - синя усмихната мечка.

Програмата включваше парад на хвърчилата, конкурс за най-атрактивен модел, демонстрации на авиомодели, парапланери и други летящи обекти, както и работилница за хвърчила на място.

Датата не е избрана случайно, събитието съвпада с Международния ден на хвърчилото, на който любители и професионалисти пускат хвърчила навсякъде по света. Организатори на шарения фест бяха Клуб „Асто - Въздушни чудеса”, в партньорство със Сдружение за опазване на дивата природа, Клуб „Чайка”-Турция, СОК „Камчия”, ОДК-Варна и др. Фестивалът подкрепя кандидатурите на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г. и Европейска младежка столица през 2017 г.

Други новини от Варна