Стиви Уондър става пратеник на ООН за мира
Стиви Уондър става пратеник на ООН за мира / снимка: БГНЕС

Американският незрящ певец Стиви Уондър е избран от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун за пратеник на мира, със специална мисия в помощ на хора в неравностойно положение, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Пратениците на мира са знаменитости от света на музиката, киното, литературата и спорта, които отстояват идеалите на ООН в публични и медийни изяви. Сред тях са Майкъл Дъглас, Даниел Баренбойм, Ели Визел, отбелязва АП.

В декларация на генералния секретар на ООН се казва, че Уондър е вдъхновение за младите хора по света и пример за онова, на което човек е способен независимо от физическите ограничения. "Той използва гласа си и специалната връзка с публиката, за да гради по-добър и толерантен свят, да защитава гражданските и човешките права и да подобрява живота на онеправданите", се посочва в декларацията, цитирана от БТА.

59-годишният Уондър загубил зрението си скоро след като се родил, но се научил да свири на хармоника, пиано и ударни инструменти на 9-годишна възраст. Носител е на 25 награди Грами. Продажбите на негови записи са над 100 милиона. Сред хитовете му са "Superstition", "I Just Called to Say I Love You", "My Cherie Amour".