Стенли Джордън - музикантът, който прави чудеса
Стенли Джордън - музикантът, който прави чудеса / снимки: www.stanleyjordan.com/en-us/
Стенли Джордън - музикантът, който прави чудеса
54276
Стенли Джордън - музикантът, който прави чудеса
  • Стенли Джордън - музикантът, който прави чудеса

Когато чуя тази музика, ушите ми сякаш стават огромни, за да чуят всеки един звук -- тези думи са предназначени за българския фолклор и са на един от най-големите виртуози на китарата в света Стенли Джордън, който тази вечер ще свири в Казанлък. Той дори иска да направи съвместна продукция заедно с Бистришките баби, на които гостува в четвъртък. Джордън е известен повече като джаз и соул музикант, но стилът му е трудно да бъде определен само в рамките на тези два жанра.

Стенли Джордън  музикантът който прави чудеса
netinfo


Стенли Джордън е роден през юли 1959 г. в Чикаго, от начало учи пиано, после се запалва по китарата и така разработва своя уникална техника на свирене - tapping. Той може да свири едновременно или на две китари, или на китари и пиано.
„Тази техника се основава на нещо, което се нарича „hammer-on”. В нормалното свирене на китара то се използва понякога, но аз го използвам като цялостен подход. Това ми позволява да сврия с една ръка - т.е. аз мога да свиря две различни части с лявата и с дясната си ръка, нещо подобно на пианото”, разказва музикантът.

Джордън: Мога да свиря за всеки човек

„Когато се пробвах да стана професионален музикант, открих, че е много трудно да бъдеш разпознаваем, не само това - трудно е дори да накараш хората да те слушат. Започнах да свиря на улиците в Ню Йорк и разбрах, че мога да свиря за всеки човек, без значение на каква възраст е или от каква раса, или пък колко пари има. Това нямаше никакво значение. Като уличен музикант разбрах, че музиката ми е универсална. И мисля, че и до ден-днешен може да се види много голямо разнообразие от хора, които идват да слушат моите концерти”, категоричен е виртуозът.

Стенли Джордън  музикантът който прави чудеса
netinfo

Музиката лекува тялото и душата

Стенли Джордън от години се занимава с различни дейности, свързани с опазването на околната среда, защото вярва, че връзката между човека и природата е непреходна. А музиката е онзи мост, чрез който тази връзка става неразривна. Джордън вярва, че музиката може и да лекува, а музикалната терапия е за всеки.

„Хората използват музиката за лечение от много време, но това, което е новото в музикалната терапия, е връзката й с модерната медицина. Това започва в началото на 50-те години и пет или шест школи, които се занимават с това. Ще ви разкажа съвсем малко. Например, музиката е много подходяща за лечение на психиатрични състояния. За хората, които са в депресия, тя е много добро лечение. Слушането на музика е много добро, но още по-добро е правенето на музика”, категоричен е Джордън.

„Понякога се случва така, чуваш някаква песен и си казваш - това е моята история!
Тогава тя наистина ти помага да се справиш с проблема”, смята китаристът.
По думите му музиката също има физически измерения - например, барабаните подпомагат за увеличаването на силата, за по-добрата координация на движението. Пеенето или свиренето на духов инструмент може да помогне за лечението на астма или някакви респираторни заболявания.

„Музиката е изключително полезна и за мозъка. Например, за хора, които имат увреждания заради някакъв инциденти или пък заради мозъчен удар, могат да възвърнат част от спомените си с музика. Това, което е най-изумителното, е, че те не просто възвръщат спомените си, но понякога и уменията си”, допълни Джордън.

Бистришките баби подариха магия за музиканта, който прави чудеса

По време на престоя си у нас Стенли Джордън се запозна с музиката на Бистришките баби. „Аз свирих с тези наистина изумителни жени, които пеят традиционна музика. Първоначално те свириха и пяха за мен, после свирихме заедно и мисля, че изживяхме заедно моменти, които бяха сякаш като магия. Това беше много зареждащо, много вдъхновяващо за мен. Искам след време да запишем нещо заедно”, категоричен е Джордън, и допълва: „Аз и преди съм слушал българска музика и тя за мен е невероятна. Всъщност винаги, когато я слушам, ушите ми сякаш стават огромни, за да чуят всеки един звук. Със сигурност това ще повлияе на моята музика”.