/ Istock
Няколко трика за успешна тренировка
В разгара на горещниците (най-топлите дни от лятото) споделяме няколко трика за успешна тренировка дори и на открито. С тяхна помощ ще успеете да поддържате добрата си форма и мотивацията си за физическа активност на ниво.

Започвайте рано
Организирайте тренировките си рано сутрин, преди слънцето да е изгряло. Независимо дали тренирате навън, или във фитнес залата, ранното ставане през лятото, когато е още хладно, може да бъде много освежаващо.
Най-силни са лъчите на слънцето между 10 ч. сутринта и 16 ч. следобед. Имайте предвид обаче, че в най-горещите дни асфалтът и бетонът на сградите в града остават нагряти и излъчват топлина и доста след това. Тренировката в помещение с добра циркулация на въздуха и съответната аспирация си остава най-добрият вариант през лятото.

Next Level

Носете леки дрехи в светли цветове и слънцезащита с висок фактор
Тъмните цветове привличат слънцето и ще ви накарат да чувствате още по-голяма жега, отколкото всъщност е. Затова по-добре избирайте светли разцветки за лятото. Дори и да тренирате на закрито, не пренебрайте слънцезащитата. Знаем, че мъжката част от аудиторията често я забравя, но излагането на слънце дори и за малко, може да повиши риска от рак на кожата. Изгарянето пък причинява дехидратация и намалява способността на тялото да се охлади.  

Избирайте сенчести места
Освен че може да бъде опасно, слънцето изморява по-бързо. Ако изберете да тичате навън, заложете на сенчест път или алеите в парка, където няма да сте изложен на пряка слънчева светлина. Определете си собствено темпо особено ако не сте свикнали на комбинацията от високо натоварване и висока температура. 
Нашето предложение: пробвайте тренировка във фитнес контейнера на верига фитнес клубове Next Level, разположен на ниво 3 на паркинга на Сердика Център. Контейнерът е добре оборудван с тежести, пудовки, въжета, успоредки и пр. Предлага собствена сянка, вода и напълно безплатен достъп.  На разположение е всеки делничен ден между 8 ч. и 16:30 ч. и е страхотна алтернатира на тренировка в залата през летните дни.

Next Level

Хидратирайте тялото си стратегически
За да бъдете добре хидратиран, ще трябва да направите повече от това да изпиете чаша вода набързо 15 минути преди тренировката. Вместо това, приемайте достатъно количество течности още от предния ден. Пийте по малко вода и по време на самата тренировка, а веднага след нея изберете протеинов шейк или парченца сочни плодове, като пъпеши или праскови. Важно е да възстановите количеството течности, които изпотявате, докато тренирате.

Не се претоварвайте
Изключително важно е да познавате лимитите на тялото си. Замайването и дезориентацията в летните горещини могат да бъдат по-опасни, отколкото през останалите сезони. Това могат да бъдат симптоми на слънчев удар, така че ако усетите, че нямате сили, заболява ви главата или ви прилошава, най-добре спрете тренировката. Седнете, дишайте дълбоко и пийте вода. Да бъдете във форма за лятото е важно, но здравето и сигурността са на първо място. Слушайте тялото си!