Според ново изследване имунната система пази раковите клетки
Според ново изследване имунната система пази раковите клетки / снимка: scx.hu

Човешката имунна система засича ракови клетки още в първите дни при формирането на злокачествен тумор, но не за да ги атакува, а точно обратното, за да ги пази, сочи проучване, публикувано в специализираното издание Journal of Clinical Investigation.

Раковите клетки, противно на теория от началото на 20 в., са защитени от самото начало на своето развитие, се твърди в изследването на екипа на френския професор Давид Клацман от Лабораторията по имунобиология, имунопатологии и имунотералии на Университета "Пиер и Мария Кюри".

Отдавна учените считат, че имунната система разпознава като атормални раковите клетки още от тяхното създаване от организма, за да ги елиминира и едва когато клетките преминат тази линия на защита /от имунната система/ ракът се развива. Екипът на проф.Клацман разкрива, че това схващане е невярно.

Имунната система защитава раковите клетки в момента на тяхната поява както на които и да е било други клетки в организма. Учените показват чрез опити с животни, че появата на първите ракови клетки предизвиква незабавна реакция на някои имунни клетки - "лимфоцити Т регулатори". Те незабавно разпознават раковите клетки, блокират обаче действието на други лимфоцити, наречени "ефективни", като ги възпрепятстват да атакуват и да разрушат раковите клетки.

Учените са открили, че при липса на лимфоцити Т регулатори при тази първа "среща" между имунната система и туморните клетки, имунната система се задейства и унищожава тумора. Това е благодарение на влизането в действие на т. нар. ефективни Т лимфоцити, които са специализирани в унищожаването на чужди тела в организма, съобщава БГНЕС.

"Контролът на Т-лимфоцитите регулатори трябва да бъде в основата на разработката на бъдещи противоракови терапии", считат учените. Това откритие разкрива и други терапевтични перспективи като превантивно антитуморно ваксиниране например.