София Отеро
София Отеро / БТА
Тя не е навършила още 10 години, но за часове стана световноизвестна заради актьорските си умения и всички погледи вече са насочени към София Отеро - момиченцето, което на Международния филмов фестивал в Берлин спечели наградата “Сребърна мечка” за най-добро изпълнение в главна роля. Испанката е отличена за участието си в продукцията "20 000 вида пчели". Тя стана най-младата лауреатка в историята на форума, чието 73-о издание приключи преди дни. Статуетката й бе връчена от американската актриса Кристен Стюарт, която пък бе най-младият председател на журито на Берлинале. 

София Отеро блестящо се превъплъщава в образа на дете, което е родено момче, но се възприема за момиче. "20 000 вида пчели" разказва историята на транссексуално дете, което търси своята идентичност.

Режисьорката Естибалис Уресола Солагурен попада на малката актриса, след като прави над 500 интервюта по време на кастинга. Тя търси "добра актриса", защото ролята "изисква да се премине през много емоционални състояния…, а за това трябва да си подготвен". Но когато се запознава със София Отеро, още в първата минута разбира, че момиченцето ще бъде звездата на филма, макар и без никакъв опит пред камера. "Очите й не позволяват никакво съмнение", казва  Уресола Солагурен.  

 "20 000 вида пчели" е дебют не само за малката актриса, но и за режисьорката, която за първи път снима пълнометражна продукция. Досега е работила основно по късометражни продукции. След като забелязва огромния потенциал на София, Естибалис Уресола Солагурен не се колебае да й даде възможност за изява. Режисьорката споделя пред "Вангуардия", че лесно работи с деца актьори.  "В … погледа можем да разберем много и за себе си като възрастни, а най-голямото предизвикателство е да запазим непринуденото поведение и същевременно да се уверим, че сценарият се изпълнява...".

Тя напълно се доверява на София Отеро. "Видях я и разбрах, че е невероятно весело и общително момиче, умее да импровизира... Още от първия момент ми стана съвсем ясно, че търся нея…", казва пред испански медии режисьорката, която е родом от Страната на баските - автономна област в северната част на Испания. От този район е и София Отеро. 

В интервю за баското списание "Наис" Естибалис Уресола Солагурен определя малката актриса "като изключително интелигентно момиче, проявяващо впечатляваща емпатия”. Според нея ролята в "20 000 вида пчели" е подходяща за момиче и по време на кастинга за продукцията търси точно това, макар че режисьорката е наясно, че ще бъде подложена на критика. Изборът й на София Отеро се оказва повече от успешно начинание, макар че момичето няма никакъв актьорски опит, написа в. "Паис". 

Министърът на културата на Германия Клаудия Рот по време на Берлинале специално поздрави актрисата за пресъздаването на "дълбоко вълнуващия портрет на транссексуално дете". Според нея филмът "е страстен призив срещу дискриминацията, а също апел за толерантност, откритост и равенство".

Малката голяма испанска кинозвезда засега не дава интервюта и за "20 000 вида пчели" говори режисьорката Естибалис Уресола Солагурен. София обаче беше много емоционална при получаването на наградата "Сребърна мечка" в Берлин и произнесе слово от сцената. Под зоркия поглед на семейството си, със сълзи на очи и бурно аплодирана, Отеро изказа десетки благодарности, като много внимаваше да не забрави някого от екипа на филма или роднини. Дългият списък, казан почти на един дъх, сериозно затрудни преводачите от испански на английски език по  време на церемонията на Берлинале, твърдят медиите в родината на Отеро. А малката София не спираше с благодарностите "на фризьорите, на журито, на техническия екип, на гримьорите… на баща ми, Фернандо Отеро, най-добрият в целия свят…, на майка ми, която обичам безумно,... на режисьора, на моите баби и дядовци…, на леля ми, на чичовците ми...". И не скри от публиката, че "иска да посвети живота си на актьорството"”.

София Отеро е най-малката от четирима братя и сестри, които бяха в залата в Берлин и записваха с мобилните си телефони паметния момент в историята на семейството.
 
Теодора Славянова/БТА