СНИМКИ: Хелоуин  в замъка на граф Дракула в Бран
СНИМКИ: Хелоуин в замъка на граф Дракула в Бран / БГНЕС

Многобройни туристи от различни страни, включително и от България, се готвят да посрещнат Хелоуин в замъка на Дракула в румънското градче Бран, съобщава БГНЕС.

Заради мрачната слава на румънския владетел Влад Цепеш, наричан граф Дракула, мястото е особено привлекателно за почитателите на Деня на Вси светии. Специално за туристите са подготвени много маски и вампирски аксесоари, с които посетителите да се подготвят за празника.

Тъй като замъкът Бран се намира само на три часа път от Русе, той е посещаван от много българи, особено през уикендите. Всъщност няма конкретни доказателства, че Влад Цепеш е живял в него - по-скоро е ползвал тъмниците му по време на османската окупация на Трансилвания.

Крепостта, построена през 13 век от рицарите на тевтонския орден, е интересна с подземията, тесните извити стълби и тайни коридори. Интериорът, който може да се види вътре, е по-скоро наследство от румънската кралица Мария, а различните видове оръжия и доспехи внасят рицарски елемент в обстановката.

СНИМКИ Хелоуин  в замъка на граф Дракула в Бран
netinfo

За Дракула напомня стаята, в която има събрани различни уреди за мъчения, а отделно е направена специална експозиция, посветена на инквизициите.

Във вътрешния двор се намира един интересен кладенец - първоначалното му предназначение е било променено по искане на кралица Мария и в него е бил поставен асансьор, който е слизал 60 метра надолу под земята, до тунел към парка на замъка. Сега в кладенеца се пускат монети и банкноти.

Пред входа на крепостта пък може да се купят различни сувенири, свързани с Бран и Дракула, а отделно производители продават местен кашкавал, бекон, вино и ракия.

СНИМКИ Хелоуин  в замъка на граф Дракула в Бран
netinfo