/ iStock/Getty Images
След 5-6 милиарда години Слънцето ще стане между 1000 и 10 000 пъти по-ярко
Учени от САЩ и Великобритания заключиха, че след 5-6 милиарда години Слънцето ще стане чудовищно ярко - излъчването му почти напълно ще унищожи астероидния пояс между Марс и Юпитер, съобщи Сайънс алърт.

Какво очакваме да научим от полюсите на Слънцето

Въздействието върху астероиди
е обусловено от т.нар. ефект на Ярковски, О‘Кийф, Радзиевски и Падак. Въпросният ефект се състои в това, че при висока температура на звезда излъчването ѝ променя завъртането на малко небесно тяло. Светлинната енергия се поглъща от астероида, който се загрява.

Топлината се разпространява в целия обект и се препредава под формата на инфрачервена термична радиация във всички посоки. Тази емисия създава малък тласък, който може след дълъг период от време да отклони оста на въртене.

Астрономи получиха най-ясните снимки на слънчевата повърхност (ВИДЕО)

След 5-6 милиарда години Слънцето ще стане между 1000 и 10 000 пъти по-ярко
. Резултатите от компютърно моделиране разкриват, че т.нар. ефект на Ярковски, О‘Кийф, Радзиевски и Падак ще ускори астероиди с диаметър над 200 м до скорост, която е достатъчна за дезинтегрирането им. Този процес няма да засегне отличаващите се със структурна цялост обекти, например планети или планети джуджета като Плутон.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА