/ ThinkStock/Getty Images
Американският телескоп Ди Кей Ай Ес Ти на Хавай получи най-подробните и ясни снимки на повърхността на Слънцето, съобщи ТАСС.

Най-детайлните изображения досега ще помогнат на астрономите да дешифрират данните, които сондата Паркър събира, се посочва в съобщение на пресслужбата на Националния научен фонд на САЩ.Телескопът е разположен на хавайския о. Мауи. Снимките показват повърхността на Слънцето като мрежеста структура. "Магнитното поле на Слънцето си остава основна пречка за нас. За да разгадаем всички негови основни тайни, трябва не само да огледаме и най-дребните му детайли от разстояние от 150 млн. км, но и с голяма точност да измерим силата и посоката на магнитното поле както на повърхността, така в атмосферата на звездата", каза ръководителят на проекта Ди Кей Ай Ес Ти Томас Римел.Астрономи записаха „песента“ на Земята в слънчева буря

Слънцето е топка кипяща плазма, чиито връхни слоеве постоянно се смесват. Това в съчетание с високата електропроводимост на материята му създават силно магнитно поле. Линиите на това поле често излизат извън пределите на по-плътните слоеве на Слънцето и се взривяват, което води до появата на петна, бури и мощни коронарни изригвания, потенциално способни да унищожат цивилизацията и живота на Земята.Учените все още не могат да обяснят как точно възникват тези катаклизми, както и защо атмосферата на Слънцето е няколко хиляди пъти по-гореща от неговата повърхност. Не е ясно и как се поражда слънчевият вятър - мощният поток горещ газ, който постоянно се излъчва от Слънцето.
БТА