Целта на рекламите е да ни убедят, че даден продукт е необходим, без обаче да нарушават една определена граница. Макар миналото да се свързва с консерватизъм и по-строги правила, а настоящето – с повече свобода, реклами от преди няколко десетилетия показват точно обратното.

В близкото минало правилата далеч не са били толкова строги, колкото в днешно време. Разбиранията и нагласите на обществото, също са били по-различни. Някои от рекламите в миналото са очевидно сексистки по днешните стандарти, но тогава не са скандализирали никого. По същия начин без никакъв проблем са рекламирани наркотици и други стоки, считани за вредни и опасни днес. Британският в. „Дейли мейл” показва няколко интересни печатни реклами от миналия век, считани за напълно приемливи в онези дни, но днес изглеждащи шокиращо.

Лекарите, рекламиращи цигари

Често използваната тактика лекари да рекламират цигари е била приложена и от производителите на цигарите Camel. Тук рекламата ни убеждава, че цигарите, пушени от лекари, са по-безопасни и меки от останалите.

Бой при неизпълнение на мъжките повели

Мъжът от тази реклама дава урок на жена си, че не го е послушала и не е купила "еди-какво-си". Скандален пример за това как на някой рекламист му е хрумнало, че домашното насилие може да се използва за маркетингови цели.

Невинност

Ако бе публикувана днес, тази реклама би довела до съдебни дела и осъдителни присъди за авторите от тази козметична компания. Рекламата гласи: "Защото невинността е по-секси, отколкото си мислите".

Скандалните лъжи на рекламната индустрия (ВИДЕО)

Сладки са жените, които вършат черната домакинска работа

Ако бе пусната днес, тази реклама на витамини просто би довела създателите си до фалит. "Колкото повече работи една жена, толкова по-сладка е тя".

реклама
ThinkStock/Getty Images

Светът е на мъжете

В тази реклама производителят на мъжко облекло Van Heusen ни обяснява, че жената е просто един роб на доминиращия мъж, който, разбира се, е облечен с дрехи на компанията.

Мъжете са по-добри от жените

Рекламата на пуловери започва с гръмкото "Мъжете са по-добри от жените" и продължава: "На закрито жените са полезни, дори приятни. В планината те са безполезни“.

Най-въздействащите холивудски звезди в реклами

За какво друго са съпругите

Очевидно рекламата е насочена към мъжете, които се грижат за семейството. Тя е за многофункционален кухненски продукт.

Всъщност според Kenwood уредът „прави всичко освен да готви. За това са съпругите“.

Разходи се върху нея

Това е реклама на панталони. В рекламата се вижда жена, в ролята на кожено килимче, а мъж стъпва върху главата ѝ.

"След като погледна панталоните на господин Легс, тя беше готова да го накара да се разхожда върху нея“, се казва в текста на рекламата.

Тя ще те последва навсякъде

Реклама на цигари Tipalet пък предлага на мъжете да издишат дима от цигарите в лицето на жена. "Издишай дима в лицето ѝ и тя ще те последва навсякъде", гласи текстът.

По-щастлива с "Хувър"

Друга сексистка реклама от 1960 г. показва прахосмукачката като идеален подарък за жена.

Според компанията "Хувър" това, което иска всяка жена за Коледа е прахосмукачка. В рекламата жената лежи на пода и се радва на новата си прахосмукачка, докато останалите ѝ подаръци са все още неотворени. 

И още:

Защо в рекламите часовниците винаги показват 10:10 часа?

Вълна от гняв заради новата реклама на Pepsi с Кендъл Дженър (ВИДЕО)

Вижте мъжката и женската логика в рекламите

Организации настояват за пълна забрана на рекламите на тютюневи изделия

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук