Сесилия Саркози – френската лейди Даяна
Сесилия Саркози – френската лейди Даяна / netinfo

На 24 юли името на Сесилия Саркози се спомена хиляди пъти. Благодарение и на съпругата на френския президент българските медицински сестри и палестинският лекар с българско гражданство пристигнаха у нас. Не само заради това Сесилия стана изключително любопитна за целия свят. По всичко личи, че тя се опитва да заеме една позиция доста нетипична за първа дама. Обикновено жените на президентите се занимават предимно с благотворителни дейности. Сесилия обаче се цели по-надалеч. С какво тя се харесва на французите, с какво е любопитна за света?

Френските медии често говорят за нея като за френската лейди Даяна. Обикновените французи по-скоро я сравняват с Джаки Кенеди. Сигурно е обаче, че всички я харесват. Заради това, че не робува на традициите, че е бунтарка, че понякога е леко небрежна в стила си на обличане, че е искрена, и не на последно място много красива, дори и на 49 години.

Във вените на Сесилия Саркози не тече и капка френска кръв. Нейният баща е руски евреин, майка й е с испански произход. Родена е във Франция обаче. Завършва католическо училище, после учи пиано, записва и „право” в Парижки университет, но така и не се дипломира.

Заради ръста си от 1,78 и приятната си външност Сесилия започва да работи като модел. Появява се на ревюта на Шанел и Шапарели. По-късно се занимава с връзка с обществеността.

През 1984 се омъжва за популярния телевизионен водещ Жак Мартен. Церемонията е ръководена от неговия приятел и по това време кмет на Ньой Никола Саркози. Още тогава той харесва булката и през следващите години прави всичко възможно, за да я спечели.

Сесилия изоставя Жак през 1988, като вече му е родила две деца – Жудит и Жана-Мари. Година по-късно тя получава и развод. Доста повече време му трябва на Никола, за да се раздели официално със своята съпруга. Свободата си той получава едва през 1996 година. Дотогава всички заядливо наричат Сесилия „любовницата на кмета”. Тя казва „да” на Саркози още същата година. От нея той има едно момче – Луи. От предишния си брак отглежда две момчета. Така Никола и Сесилия сега имат общо 5 деца.

Първият скандал около семейство Саркози е от 2004 година. Тогава Никола е избран за министър на икономиката и финансите в правителството на Жан Пиер Рафарен, а съпругата му Сесилия е назначена за негов съветник. Това донася негативи и на двамата.

През 2005 те отново попадат в полезрението на журналистите, този път заради изневерите си. Сесилия е фотографирана с популярен бизнесмен, а за Никола се твърди, че има връзка с журналистка от вестник „Фигаро”. Това се случва в момент, в който вече е почти 100% сигурно, че Саркози ще се включи в кампанията за президент на Франция. Цялата тази история се оказва просто глътка въздух след близо две десетилетия съвместен живот.

По време на кандидатпрезидентската битка Сесилия е неотлъчно до Никола. Уверена в успеха му обаче тя дори не си направи труда да отиде до урните и да пусне гласа си за него на втория тур на изборите.