/ / iStock/Getty Images
Всеки знае историята за моряка Попай и любимата му Олив. Героят, известен и като Желязната ръка, придобива неимоверна сила само с една съставка - спанак. Той може и да е измислен герой, но има съвсем истинско село.

То е изградено през 1979-1980 г., за да послужи за снимачна площадка на едноименния филм, създаден по карикатурите на Елзи Сегар. Днес селото е атракция в Малта, която не трябва да пропускате, когато сте на острова.

/ iStock/Getty Images

Когато Дисни и Парамаунт решават да снимат игрален филм за героя, се впускат в шеметно търсене на подходящ ...терен. Намират го в северозападния край на средиземноморския остров Малта - Анкор Бей.

/ iStock/Getty Images

Построяват измисленото село, 19 автентични дървени сгради, каквито ги описва създателят на комикса Елзи Крислър Сегар. Дават му името Sweetheaven Сладък рай. Около сградите дори е изграден и вълнолом, който да ги предпазва от високите морски вълни.

/ iStock/Getty Images

Снимките на филма продължават 7 месеца, реакциите на публиката за лентата са противоречиви макар в главната роля да е популярният актьор Робин Уилямс. Селото обаче се превръща в обожавано място - като малка приказка насред реалността - цветни къщички, идиличен бряг, слънце.

/ iStock/Getty Images

Близо 40 години след снимките на филма, селото продължава да е живо и е отворено за посетители. На място се предлагат разнообразни атракции - разходка с лодка, водни атракциони, плаж, море… Най-големите ентусиасти дори могат да се облекат като герои от филма.

/ iStock/Getty Images


За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук