/ ThinkStock/Getty Images
Дървени лъжици озвучават Световното по футбол в Русия
Вувузелите станаха един от символите на Световното първенство в Южна Африка през 2010 г. Сега в Русия обаче официалният музикален инструмент сякаш остана встрани и не запали интереса на публиката.
 

Вълкът Забивака: Талисманът на Мондиал 2018 (СНИМКИ)

Дизайнер на "руските вувузели" - "Лъжиците на победата", е руснакът Рустам Ногамов. Самият той в действителност е юрист по образование, но от години се занимава с организиране на "културно-делови и развлекателни мероприятия".
 

При избора дървените лъжици преборили конкуренцията на два вида кречетало и маракаси. Но изборът им изглежда напълно логичен - всяка страна по време на световен шампионат използва да покаже своето културно наследство чрез популяризиране на народни музикални инструменти и занаятчийски ценности.
 
Класически руски сувенир стана повод за секс дебат (СНИМКИ/ВИДЕО)
 

Освен това руснаците изтъкват, че искали да заложат на ритмичността пред силния шум, какъвто издават атрактивните вувузели в Южна Африка, а и каширолите преди четири години в Бразилия. "Звученето на каширолата е все едно си в кошер. Той е много шумен инструмент и не позволява да пляскаш ритмично. Заради това избрахме лъжиците", защитава идеята Русатам Нугманов.
 

Каширолата е бразилски ударен инструмент, измислен от Карлиньос Браун. Представлява малка пластична кошничка с плоско дъно пълна с малки синтетични частици. Вувузелата е духов музикален инструмент с формата на тръба. Звукът му напомня тръбенето на слон, но е по-силен. На стадионите звукът на хилядите вувузели се възприема като шума от рояци оси. Нивото на звука на инструмента е измерено на 127 децибела.

Футболни звезди се усмихват от... руски матрьошки (ВИДЕО)

Любопитно е, че затова предварително било предвидено още „дървените лъжици” по стадионите да бъдат …пластмасови. Вероятно, предусещайки неумението на част от привържениците, за които този "музикален инструмент" е непознат, било взето компромисното решение за производството на пластмасов прототип със залепени в края си дръжки.
 

Идеята им обаче изглежда сякаш неразбрана, тъй като присъствието на лъжици не се забелязва по трибуните. Във всички случай музикалният инструмент на Русия няма да може да надмине по популярност африканските вувузели, които безспорно и днес имат своите почитатели.