/ Gulliver/Getty Images
Симпатичен вълк е официалният талисман на Световното първенство по футбол в Русия, което вече започна. Името му е Забивака, което в превод от руски („забивает” - вкарва гол) означава „Вкарвач”, „Голаджия”.
 
Какво трябва да знаят запалянковците за Мондиал 2018?

Героят беше избран след национално гласуване още през 2016 г. Тогава руснаците подкрепиха с гласовете си Забивака пред другите две възможности - тигър-космонавт и котарак.
 

Кампанията по избор на талисмана започна през април 2015 г. След първия етап бяха селектирани 10 кандидатури, а след втория етап от играта отпаднаха изображенията на богатир, далекоизточен леопард, жар птица, извънземно, космонавт, мечка и робот.

За да има мир и любов: Наръчник за жени по време на Мондиал 2018
 

Gulliver/Getty Images


„Главното е да са оптимистични и да не си противоречат един на друг. Те ще са изрисувани по всички правила и изисквания на ФИФА. Като цяло трябва да стоят на крака и да могат да се движат. Трябва да се харесват на хората и да са естетически издържани“, разясни тогава директорът на организационния комитет на първенството Алексей Сорокин.
 
Авторът на Вълка е студентката по графичен дизайн в Томския държавен университет Екатерина Бочарова. Забивака е облечен с цветовете на националния трикольор, има очила и е замахнал с лапа към топката.
 
Роби Уилямс скандализира при откриването на Мондиала, Fox се извини на зрителите (ВИДЕО)

Пред ТАСС тя разказа, че прототип на образа на Вълка е нейното любимо куче Тайсън. По думите й Вълкът е най-руският персонаж. „Вълкът е добре познат в много страни, но в Русия към него има особено отношение. Вълкът е най-руският персонаж. Той много често фигурира в руските приказки”, обясни идеята си студентката.
 

Gulliver/Getty Images


Очаквано образът не се хареса от всички. Сериозни критики бяха отправени както към външния вид на Вълка, така и към името му. Мнозина питат защо са му на животното зимни очила, след като спортният форум се провежда през лятото. Отговор на този въпрос даде лично авторката. Тя акцентира, че очилата на Забивака са като тези на колоездачите, защото „тича толкова бързо по терена, че му трябва защита за очите”. 
 
Мондиал 2018 започва с призив: Рускините да не спят с чужденци
 

Gulliver/Getty Images


Относно избора на името тогавашният вицепремиер по спорта, туризма и политиката с младежта и председател на Организационния комитет „Русия-2018” Виталий Мутко опита да обясни, че то „трябва просто лесно да се превежда и да бъде оригинално (за да бъде патентовано)”. „Името е измислено колективно. Хубаво име, което се превежда добре. Важно е то да не се повтаря и ние вече успяхме да го патентоваме”, коментира той след окончателният избор на Вълка.

Дали обаче простото транскрибиране на латиница е достатъчно, за да ориентира гостите от цял свят „Какво е Забивака”?
 
Русия 2018: Светът е футбол! (СНИМКИ)

Любопитно е, че за правата над скиците на вълка ФИФА е платила на Екатерина Бочарова едва 500 долара. Медиите веднага припомниха, че предишни талисмани са стрували в пъти повече. Например символът на Мондиала в Бразилия, броненосецът Фулеко, и правата над него са коствали 100 млн. долара от бюджета не федерацията. За петелът Футикс на първенството през 1998 г. във Франция са платени 30 млн. долара.
 

Gulliver/Getty Images


Над 1 милион туристи очакват в Русия за Световното първенство.