Рядък вид медузи в язовир Кърджали
Рядък вид медузи в язовир Кърджали / netinfo

Популация от милиони медузи преживява от планктона в язовир "Кърджали". В сравнително топлите за сезона води на огромния водоем подводни ята от мекотели са засечени от рибари и туристи край пристана на кораба "Емона" и плаващите таверни, в заливи под сeло Главатарци, както и в по-горните зони.

Медузите не са големи. Когато разтворят класическото си чадърче, те са с размери най-много 2-3 сантиметра. В замяна на това плуват бързо на дълбочина метър и нещо, изкачват се за миг и наново се потапят.

Медузите в язовир "Кърджали" са от типа "Киндария", който обхваща всички полипни и колониални форми от свободно движещите се. Попадат в клас "Хидрозола".

Киндариите, уточнява ихтиологът Димитър Димитров, са типично морски животни, завладели са всички морета и океани. В същото време сладководните са изключително малко на брой. От над 10 000 познати вида само три живеят в такива води. Димитров не може да определи от кой точно вид са медузите в язовир "Кърджали" и препоръчва да се вземат проби, за да се занесат в Института по сладководно рибовъдство в Пловдив за научен анализ.