Развенчаха мита за щастието като еликсир на дълголетието
Развенчаха мита за щастието като еликсир на дълголетието / ThinkStock/Getty Images

Сърдитите жени не са обречени на по-кратък живот, а веселите не живеят по-дълго, установи австралийско-британско проучване, цитирано от агенция Асошиейтед прес и от в. "Дейли мирър".

Екипът на Бет Лю от университета в Нов Южен Уелс изследвал над 1 милион дами. Според специалистите болестите правят представителките на нежния пол по-нещастни, но нещастието само по себе си не ги разболява.

По-високият съпруг носи повече щастие, но само 18 години

"Ние не открихме пряка връзка между нещастието и смъртността. А нашето проучване беше доста мащабно - то обхвана милион жени в 10-годишен период!", изтъква Бет Лю.

Съответно от констатациите на австралийско-британския екип излиза, че щастието не може да се разглежда като еликсир на дълголетието. Животозастрашаващите болести най-често правят жените тъжни. Поради тази причина много хора са свикнали да асоциират нещастието със смъртта.

Намериха „златния триъгълник" на щастието

Съавторът на проучването Ричард Пето от Оксфордския университет отбелязва, че получените резултати са добра новина за сърдитите хора. Те не трябва да прибавят към кахърите си и ранната смърт, защото лошото настроение не е обективно свързано с нея.

Източник: БТА