Разтапянето на леда в Северния ледовит океан ще доведе до треска за газ
Разтапянето на леда в Северния ледовит океан ще доведе до треска за газ / netinfo

Разтапянето на ледената покривка на Северния ледовит океан през идните десетилетия може да предизвика треска за газ и петрол в региона.

Експерти предупреждават, че това може да създаде опасност от внезапна и неограничена експлоатация на района. Изследователи и дипломати се събраха в норвежкия град Тромсьое, за да обсъдят предизвикателствата пред Арктика, свързани с глобалното затопляне.

Стопяването на леда би отворило евентуално нови морски пътища в далечния север и би позволило на компаниите за добив на газ и петрол да поставят свои сонди там. "До 2040-2050 година Северният ледовит океан ще е плавателен, което означава, че много скоро ще започнат интересите към развитието му", каза изследователят Мартин Фортие.

Учените смятат, че океанът крие една четвърт от световните петролни резерви. Той е и огромно поле с природен газ, което все още не е експлоатирано. Това обаче създава проблем, защото очевидно компаниите ще се опитат да се домогнат до тези залежи по всякакъв начин.

В момента съществуват много договори и организации, които се занимават с регулирането на Арктика. От 1996 година Арктичният съвет обединява осем страни от граничния регион - Канада, Дания, Финландия, Исландия, Норвегия, Русия, Швеция и САЩ, но международен договор за защитата на северния полюс няма. /БГНЕС/