Разкриха защо мъжете си пускат дълги бради
Разкриха защо мъжете си пускат дълги бради / Guliver/Getty Images

Учени разкриха защо мъжете си пускат дълги бради - с тях те не искат да впечатлят дамите, а себеподобните, пише в. "Метро".

До тези изводи стигнал екипът на Тамсин Сакстън от университета "Нортумбрия". Досега мнозина считаха, че с пищното си лицево окосмяване мачовците държат да изтъкнат високите си хормонални нива на тестостерон пред нежния пол. Но всъщност яките бради били предназначени за другите мъже и им предавали послания, които само те разбирали.

Мъжете с брада били побойници, сексисти и неверници

Когато лицата на мъжете обраснат, те държат да повишат статуса си сред себеподобните. Според Тамсин Сакстън лицевото окосмяване на мъжете не е еволюирало поради това, че жените го харесват. От направени проучвания проличава, че дамите най-много харесват гладко избръснати партньори.

Мъжете с 10-дневна брада са най-сексапилни

Учените предполагат, че е налицe вторичен тип полова селекция. За да се възпроизведеш, не е необходимо само да си привлекателен за партньора, но трябва да надвиеш и конкуренцията при възможностите за съвкупление.

Жените са привлечени от мъже с бради, но защо?

"Срамежливият малък тип, който стои в края на бара, няма никакви шансове да се съревновава с другите си по-отракани събратя в търсене на партньорка за оплождане. Именно тръгвайки оттук са се развили и брадите при мъжете", твърди Сакстън.

Източник: БТА