Мъжете с брада били побойници, сексисти и неверници
Мъжете с брада били побойници, сексисти и неверници / ThinkStock/Getty Images

Брадите може да са модерни, но две изследвания установиха, че мъжете, които ги демонстрират, често са "лоши момчета" - държат се сексистки със жените, склонни са да се бият и да крадат, съобщи в. "Дейли мейл".

Индийски и американски учени обхванаха в изследването си 500 мъже на възраст от 18 до 72 години. 86 процента от индийците и 65 процента от американците били с бради. Резултатите показват, че брадатите са по-склонни да одобряват враждебни сексистки изявления отколкото гладко избърсаните мъже.

Брадата състарява мъжа с десет години

"Изследването ни показва, че има връзка между брадите и мнението за ролите на двата пола, но не е ясно какво я предизвиква. Възможно е мъжете с по-отрицателно отношение към жените да са по-склонни да си пускат брада, защото тя подчертава мъжествеността и доминантността им", каза представител на извършилата изследването фирма Qualtrics, доставяща софтуеър за анкети.

Най-сексапилните мъжки бради сред знаменитостите

Друго изследване на видеомрежата Ева разкри, че брадатите по-често изневеряват, крадат и участват в боеве. 45 процента от обхванатите в изследването брадати мъже са признали, че са побойници, в сравнение с 29 процента от редовно бръснещите се. 40 процента от брадатите са казали, че им се е случвало да крадат, в сравнение със 17 процента от останалите.

В някои мъжки бради има повече бактерии, отколкото в тоалетната чиния

Брадите са пълни с бактерии и разпространяват инфекции. Лицевите косми са по-груби от останалите и затова задържат мръсотия и бактерии по-лесно, обясни дерматоложката Каръл Уокър. В кутикулите на косъма лесно се задържа мазнина и микроорганизми, особено около ноздрите и устата. Тъй като мъжете обикновено често пипат брадите си, те могат да прехвърлят бактериите в устата си. Ако ръцете им са мръсни, замърсяват лицето си. Хранителните остатъци по брадите са много опасни. При настинка вирусите също се задържат по космите.

Източник: БТА