Гюстав Курбе
Гюстав Курбе / Gulliver/Getty Images
Една от най-големите загадки в света на живописта вероятно е разкрита
Една от най-големите загадки в света на живописта вероятно е разкрита - жената, изобразена от Гюстав Курбе в картината му "Произходът на света", е идентифицирана, предаде Франс прес.

Разкрита мистерия: откриха последното парче от картина на Магрит (СНИМКИ)
 
Жената се казва Констанс Кенио, бивша балерина от Парижката опера, пише в книга, която ще бъде публикувана в началото на октомври.
 
Изложената в музея "Орсе" в Париж картина е световноизвестна - на нея художникът е изобразил голо женско тяло.
Редица имена бяха споменавани през годините в опитите да се идентифицира жената, послужила като модел на Курбе за картината, която била нарисувана през 1866 година по поръчка на дипломата на Отоманската империя Халил бей.

В 128-годишна картина на Ван Гог откриха...

През 1866-а Констанс Кенио е на 34 години. Тя не танцува от 1859 г. и е една от метресите на Халил бей в Париж. Тези жени, много от които балерини, са издържани от мъже.
Откритието е направено случайно и е описано от Клод Шоп в книгата му "Произходът на света, животът на модела", която ще излезе на 4 октомври.

Разбулване на загадка: Художник "запечатал" в картина рядко природно явление
 
Като работил над кореспонденцията между Александър Дюма син и Жорж Санд, Шоп, който е експерт по творчеството на Дюма баща и син и носител на награда "Гонкур" за биографична книга през 2017 г., разкрил загадката отпреди 152 години.
Целта на Шоп не била да направи изследване върху картината. Той бил изненадан, когато попаднал на послание, изпратено от Дюма син до Санд през юни 1871 г. "Човек не рисува с деликатната си четка интервюто на госпожица Кенио от Операта", се казва в писмото.
 
"Интервю? Това не означава нищо", поясни Шоп. Той решил да сравни написаното с ръкопис, съхраняван в Националната библиотека на Франция. Оказало се, че вместо "интервю", трябва да се чете "интериор".

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА