Radiohead с най-добър албум за последните 25 г.
Radiohead с най-добър албум за последните 25 г. / снимка: БГНЕС

Албумът на Radiohead OK Computer беше определен за най-добрия през последните 25 години.

Британската група оглави класацията на списание "Q" на 250-те най-добри диска, издадени между 1986 и 2011 г., побеждавайки U2, Nirvana, Oasis, Muse и The Strokes.

OK Computer се превърна в класика в родната им Великобритания и им помогна да се утвърдят като една от най-популярните ъндърграунд банди в САЩ.

На второ място остана албумът на Nirvana Nevermind от 1991 г., а на трето и четвърто място са вторият албум на Oasis (What'sThe Story) Morning Glory и дебютният им диск Definitely Maybe.

Една от най-младите групи в класацията Arctic Monkeys са на пето място с дебютния им албум Whatever People Say I Am, That's What I'm Not, записан, когато фронтменът им Алекс Търнър все още беше тийнейджър.

На шесто място е The Joshua Tree на ирландските рокаджии U2, допълва БГНЕС.

В топ 10 влизат още едноименният диск на The Stone Roses, The Bends на Radiohead, Achtung Baby на U2 и Black Holes And Revelations на Muse.

В топ 250, определен от читателите на списанието, U2 са представени с най-много албуми - седем, следвани от Muse и Oasis със шест, а Coldplay, Blur и Kings of Leon са с четири.