На 10 май се проведе първият полуфинал на „Евровизия" 2016, който определи десет държави, които ще продължат напред в надпреварата. Това са Азербайджан, Армения, Чехия, Русия, Хърватия, Австрия, Унгария, Малта, Холандия и Кипър, а представителите на Черна гора, Босна и Херцеговина, Молдова, Исландия, Гърция, Финландия, Естония и Сан Марино останаха без шанс да изпълнят песента си на големия финал, който ще се проведе на 14 май от 22:00 българско време.

Получилите се резултати бяха близки до тези, които бяха предварително прогнозирани от страна на журналисти и фенове преди шоуто, като може би само отпадането на Исландия в полуфинала след силното изпълнение на Грета Саломе би могло да се приеме като някаква изненада, съобщи БНТ.

Джъстин Тимбърлейк закрива Евровизия

Първият полуфинал премина под знака на новите технологии в сценичните реализации, тъй като някои от изпълненията използваха специални 3D прожекции, които размиват границата между реалност и фикция. Такива присъстваха в изпълненията на Сергей Лазарев от Русия, Ивета Мукучиан от Армения и Грета Саломе от Исландия. Освен с най-новото от света на технологиите, мащабът и блясъкът, шоуто предложи още и внимание към една от най-актуалните и спорни социално-политически теми, а именно тази за бежанците. Домакините бяха подготвили специален танц, посветен на тях, който носеше заглавието „Grey People".

Друг важен акцент в шоупрограмата бе завръщането на миналогодишния победител Монс Зелмерльов, който този път се изявяваше освен в ролята си на певец, а също така и като водещ на конкурса. Той откри първия полуфинал с впечатляващо акустично изпълнение на песента „Heroes", в което този път добре познатите дигитални прожекции на малки човечета бяха заменени от съвсем реални и истински деца, които изпяха безупречно заедно с него песента-победител от миналата година.

Ясни са финалистите от първия полуфинал на Евровизия 2016 (ВИДЕО)
netinfo

Днес програмата на конкурса предвижда две генерални репетиции за втория полуфинал, в който участва и България. Едната от тях е особено важна, тъй като на нея гласуват професионалните журита. С гласовете си те ще оформят половината от крайния резултат.

Другата половина става ясна след гласуването на телевизионните зрители по време на шоуто на живо, което ще бъде на 12 май от 22:00 часа българско време и ще се предава по БНТ 1.