Продадоха портрет на Джейн Остин за 164 500 паунда
Продадоха портрет на Джейн Остин за 164 500 паунда / снимка: Gulliver/Getty Images

Картина, смятана за „най-известния портрет” на Джейн Остин, беше продадена на търг за 164 500 паунда.

Акварелът на Джеймс Андрюс бил поръчан от племенника на писателката през 1869 г. и негова версия ще се появи на новата банкнота от 10 паунда през 2017 г. Д-р Габриел Хийтън от аукционна къща Сотбис заяви, че картината била „от ключово значение за превръщането й от писателка в национална фигура”.

Сотбис съобщи, че портретът бил купен от анонимен частен колекционер. Къщата-музей на Джейн Остин в Чаутън, графство Хемпшир, съобщи, че не е участвала в търга, защото не могла да събере пари толкова бързо, след като купи през септември пръстен, принадлежал на авторката, за 149 000 паунда, пише БГНЕС.

Преподобният Джеймс Едуард Остин-Лей, племенник на писателката, помолил художника Джеймс Андрюс да създаде картината за биографична книга. Тя се основава на единствения портрет с потвърдена автентичност на Остин, създаден преди смъртта й през 1817 г. Това е рисунка на сестра й Касандра, която се съхранява в Националната портретна галерия.

Д-р Хийтън определи картината като „най-значимия портрет на Джейн Остин, който е вероятно да се появи на открития пазар”.