/ Guliver/Getty Images
Писмата на Алберт Айнщайн, с които през 50-те години на 20 в. представя пред колега разсъжденията си за физиката, Господ и Израел, бяха купени за 210 000 долара, съобщи във вторник АФП.
 
Осемте писма, написани на английски между 1951 и 1954 г., повечето адресирани до Дейвид Бом, са подписани от ръката на Айнщайн и в някои от тях има ръкописни бележки.
 
Алберт Айнщайн - един от най-брилянтните умове на човешкия род

В писмото, което достигна най-висока цена - 84 000 долара (75 500 евро), Айнщайн подчертава, че "ако Господ е създал света, неговата основна грижа със сигурност не е била да го направи лесно разбираем за нас".
 
В друго писмо, продадено за 50 400 долара (45 300 евро), дой разсъждава за връзката, установена от Бом между квантовата теория и теорията на относителността. "Трябва да призная, че не съм в състояние да отгатна как може да се достигне до това обединение", пише Айнщайн. В напечатаното на машина писмо се съдържа формула, грижливо написана на ръка.
 
Дейвид Бом, роден в САЩ в семейство на еврейски емигранти, е работил с Айнщайн в Принстънския университет, преди да избяга в Бразилия, след като губи поста си заради лова на вещици - политика за преследване на комунистически идеи, вдъхновена от сенатора Джоузеф Макарти.
 
11 октомври: Айнщайн описва в писмо до Рузвелт възможността да бъде произведена атомна бомба

Аукционната къща "Уинърс" посочи, че писмата са от наследството на починалата вдовица на Бом.
 
Нобеловият лауреат по физика Айнщайн, който е отказал предложение да застане начело на новата държава Израел, твърди, че тогава не е бил моментът да се вземе такова решение. "Израел е интелектуално жив и интересен, но има твърде ограничени възможности и да се отиде там, с намерението да се тръгне отново при първа възможност, ще бъде достойно за съжаление", пише той.
 
Секретен доклад на Айнщайн разкрива тайната на НЛО

Бом окончателно става през 1955 г. гостуващ преподавател в реномирания Технологичен институт в Хайфа, в северната част на Израел.
 
Айнщайн е неприсъствен управляващ на Еврейския университет в Йерусалим. Когато почива през 1955 г. той му оставя архива си и университетът разполага с най-голямата колекция в света от документи на учения.
БГНЕС