/ iStock/Getty Images
Вносът на милиони жабешки бутчета в ЕС застрашава популацията на тези земноводни в страните доставчици, се посочва в доклад на Pro Wildlife.

Според доклада, който се позовава на данни на Евростат, ЕС е внесъл повече от 40 000 тона жабешки бутчета между 2010 и 2019 г. Основните вносители са Белгия, Франция, Нидерландия, Италия и Испания. Около 74% от вноса в ЕС идва от Индонезия, 4% - от Турция и 0,7% - от Албания.

Изследователите отбелязват, че Съединените щати също внасят огромни количества жаби, но в техния случай това са предимно животни, отглеждани в специални ферми. За разлика от САЩ, ЕС внася жаби, уловени в дивата природа, което увеличава многократно рисковете от екологична катастрофа.

Защитници на животните изразяват опасения, че популацията на гигантската яванска жаба (Limnonectes macrodon) в Индонезия вече е намаляла до опасни нива, тъй като страната е отменила квотите за износ на вида.

Проучванията показват и тревожно намаляване на популацията на жабите в Турция. Според доклада местните анадолски жаби могат да изчезнат до 2032 г., ако се запази сегашното темпо на улов.

В Албания, която е четвъртият по големина доставчик на жабешки бутчета за ЕС, местната ендемична албанска водна жаба (Pelophylax shqipericus) е застрашена.

Авторите на доклада обръщат внимание на важната роля на жабите, които убиват насекомите, в световната екосистема. Поради изчезването им ще се увеличава употребата на токсични пестициди и инсектициди в целия свят.

 
БГНЕС