/ Gulliver/Getty Images
Световноизвестният британски естествоизпитател Дейвид Атънбъро е подарил на принц Джордж гигантски фосил на зъб на праисторическа акула при посещението си в двореца Кенсингтън за прожекция на документален филм, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА.

Резиденцията на принц Уилям и Кейт, херцози на Кембридж, разпространи снимки, на които се вижда как седемгодишният син на херцозите гледа с любопитство зъба от мегалодон - вид, живял преди повече от три милиона години, който бил три пъти по-голям от съвременните големи бели акули.

Атънбъро, който е на 94 години, намерил зъба по време на семейна ваканция в Малта в края на 60-те години на миналия век. Естествоизпитателят, който от дете събира фосили, посети двореца Кенсингтън за предпремиерна частна прожекция на новия си документален филм "Дейвид Атънбъро: живот на нашата планета". В него той споделя подробности от живота си на естествоизпитател и говори за промените, които е наблюдавал в природата.

Атънбъро снима документални филми за дивата природа от 50-те години и би тревога за глобалната опасност от пластмасовите отпадъци с поредицата си от 2017 г. "Синя планета II".

Новият филм на Атънбъро бил прожектиран в двореца Кенсингтън и изследователят го гледал в компанията на принц Уилям, син на престолонаследника принц Чарлз, съпругата му Кейт и от трите им деца - принц Джордж, който е на седем години, принцеса Шарлот, която е на пет години и принц Луи - на две години.

"Принц Уилям и Атънбъро се подкрепят взаимно в мисиите си за справяне с някои от най-значимите предизвикателства, пред които е изправена планетата ни. Те работят заедно по @EarthshotPrize, подробности за проекта очаквайте в следващите седмици", се посочва в прессъбщение на двореца Кенсингтън.

В четвъртък Дейвид Атънбъро се присъедини към социалната мрежа Инстаграм и до неделя вече имаше 4,2 милиона последователи, с което надмина по популярност в мрежата множество знаменитости.
БТА