Принц Чарлз: Аз съм потомък на Дракула
Принц Чарлз: Аз съм потомък на Дракула / снимка: Reuters, архив

Британският престолонаследник принц Чарлз се обяви за наследник на Дракула. Сензационното изявление е направено във видеоклип, който рекламира Румъния като туристическа дестинация на прочутата лондонска изложба World Travel Market 2012, предава ИТАР-ТАСС.

Целта на клипа, изработен от Националната туристическа агенция на северната ни съседка, е да повиши интереса на гражданите от ЕС към нейните забележителности.

"В моите жили тече трансилванска кръв. Генеалогията свидетелства, че аз произхождам от Влад Трети" (истинското име на Дракула), заяви Чарлз. Вестник "Дейли Телеграф" добавя, че уелският принц е 16-то коляно потомък на прочулия се със своята кръвожадност княз.

На изложбата е представено родословното дърво на Уиндзорската династия (така във Великобритания е преименувана Сакскобургготската фамилия през Първата световна война). Двете монархически фамилии са се обединили в края на 19 век при британския крал Джордж Пети (1910-1936) и кралица Мери, чието родословно дърво произхожда от брата на Дракула - Влад Четвърти.

Би Би Си отбелязва, че "принц Чарлз обича Румъния и често я посещава". През 2006 г. той даже си купи къща в областта Трансилвания. Уелският принц също така активно участва в работата на сдружението "Михай Еминеску", което възстановява румънски селища, намиращи се в дълбоката провинция. Британският престолонаследник е радетел на опазването на трансилванските гори, които изобилстват и днес от много диви животни.

Княз Влад Трети Цепеш е владетел на Влашко през годините 1448 г., 1456-1462 г. и 1476 г. Свързаните с него легенди и суеверия стоят в основата на романа на Брам Стокър "Дракула". Той се е прочул с това, че обичал да наказва своите врагове като ги набива на кол. Цепеш е воювал срещу османските турци в съюз с унгарците, а по-късно заедно с османците се е бил срещу унгарците.

Въпреки това, принц Чарлз въобще не се страхува от своя кръвожаден роднина, а напротив помага за развитието на румънския туризъм.