Шведите са майстори на новаторския дизайн. Ако се съмнявате, само погледнете футуристичния Ериксон Глоуб в Стокхолм - най-голямата сферична сграда в света, или Търнинг Торсо в Малмьо.

Снежна красота: 12 места в Европа, които трябва да видите през зимата (СНИМКИ)

В една от планинските вериги в страната се крие и единствената по рода си мегаструктура, която всяка година като с вълшебна пръчица изчезва.

Необичаен строителен материал

Планинският район Филиален се простира по дългата 1600 километра граница с Норвегия. Тук 31 кристално чисти реки се вливат в Балтийско море. На север река Тьорне произвежда един необичаен строителен материал. Тези води са едни от най-чистите в Европа.
През зимата работници слизат на леда и изрязват огромни блокове. С помощта на 2500 двутонни блока лед те построяват една специална сграда.

Най-луксозният леден хотел в света отвън не изглежда внушително

Отвън тя не изглежда внушително, но тази едноетажна сграда, покрита със сняг, е най-луксозният леден хотел в света.
Гостите плащат над 1000 евро на вечер, за да отседнат в ледения палат.

Зимна градска красота (СНИМКИ)

Всяка година художници изрязват леда във формата на легла, полилеи, бар и дори сватбен параклис.

Един от най-странните спектакли в света

Това ледено чудо се запазва през четирите най-студени месеца, тъй като този новаторски строителен материал има своите ограничения.
С приближаването на пролетта и покачването на температурите солидните колони, които държат хотела, започват да се огъват.

С напускането на последния гост в края на зимата, Йоакин Енмалм (служител в хотела) се подготвя за един от най-странните спектакли в света - всичките 35 луксозни стаи ще се разтопят.