Престолонаследникът на Люксембург принц Гийом си взе графиня
Престолонаследникът на Люксембург принц Гийом си взе графиня / снимки: Reuters

Великото херцогство Люксембург днес е в центъра на общественото внимание. Синът на Великия херцог Анри - принц Гийом, престолонаследник на Люксембург и бъдещ велик херцог, тази сутрин ще сключи църковен брак в катедралата „Нотр Дам де Люксембург” с белгийската графиня Стефани дьо Ланоа, съобщиха световните агенции.

Двудневните тържества започнаха вчера, когато в кметството се състоя гражданската церемония. На венчавката в катедралата „Нотр Дам де Люксембург” ще присъстват много короновани особи. Сред тях са кралят на Белгия Албер Втори и кралица Паола, които имат роднински връзки с люксембургската монархия, кралят на Норвегия Харалд Пети и кралица Соня, принцът на Лихтенщайн Ханс-Адам Втори, кралицата на Холандия Беатрикс, кралицата на Дания Маргрете Втора и принцът консорт Хенрик, кралицата на Швеция Силвия, принцеса Лала Салма Бенани - съпругата на краля на Мароко Мохамед Шести. Ще присъства и бившият премиер на България Симеон Сакскобургготски.

След сватбената церемония младоженците ще се появят пред поданиците на балкона на двореца. До вечерта ще има всенародни тържества и концерти, а през нощта небето ще се озари от фойерверки. Над 1600 полицаи се грижат за поддържане на реда, разкрива БТА.

Престолонаследникът Гийом, който е на 30 години, говори четири езика, следвал е международна политика, подполковник е в наброяващата 900 души армия на Люксембург и се занимава с благотворителност. 28-годишната графиня Стефани владее два от трите официални езика на Великото херцогство - френски и немски, и изучава третия - люксембургски.