Прахът на Скоти от Стар Трек достигна космоса
Прахът на Скоти от Стар Трек достигна космоса / netinfo
Няколко грама от кремирания прах на актьора от сериала "Стар Трек" Джеймс Дуън, изпълнил ролята на бордовия инженер Скоти от едноименната галактическа сага, извършиха суборбитален полет, съобщава БГНЕС.

Желанието на починалия през 2005 г. на 85-годишна възраст актьор бе прахът му да достигне космоса. Заедно с него до границата на космоса долетяха останките на астронавта Гордън Купър и на още близо 200 души, чиито родственици са заплатили за всеки по 495 долара. На събитието присъстваха вдовицата на Дуън, приятели и почитатели на култовия американски сериал.

Както съобщава Асошиейтед прес, полетът е извършен с помощта на частна ракета, изведена от корпорацията „Аероспейс” от частния космодрум Спейспорт Америка в щата Ню Мексико. Ракетата достигнала височина почти 100 км, след което се приземила в пустинята с парашут.

Няма съобщения дали останките са прибрани след полета, отбелязва агенцията. Космическата сага "Стар Трек" се превърна в един от най-трайните успехи на Холивуд – общо пет серии със 726 епизода и 10 филма, донесли приходи от един милиард долара.