Поклонът замества ръкостискането в Северна Корея?
Поклонът замества ръкостискането в Северна Корея? / netinfo
Северна Корея демонстрира намерение да отучи своите граждани от ръкостискането като чужд на корейците жест за поздрав. В замяна се предлага хората да се ограничават с леки поклони.

Севернокорейският сайт "Ури минчжоккири" ("Наша нация") съобщава, че централният в страната вестник “Нидон синмун” цитира думите на лидера на Северна Корея Ким Чен Ир, съдържащи критични забележки за ръкостискането.

“Трябва да се поздравяваме по корейски. Ръкостискането при среща между двама души е европейски маниер. Ръкостискането не е добро и от гледна точка на хигиената”, цитира изданието лидера Ким Чен Ир.

“Нодон синмун” посочва, че накланянето на главата в Корея е по-цивилизован и хигиеничен начин за поздрав. “Нашите възрастни хора, срещайки се, са накланяли глава при поздрав. Съгласно етикета, първо това е правил по-младият, който е давал път на по-възрастния”, пише изданието. “Чудесният начин за поздрав, който има нашата нация, получи прекрасно развитие в епохата на Трудовата партия съгласно изискванията на времето и ще продължи да процъфтява”, подчертава партийният печатен орган в КНДР.