Пчелите решават задачи по-добре от компютрите
Пчелите решават задачи по-добре от компютрите / www.sxc.hu

Пчелите могат да решават сложни математически задачи, за които на компютрите са им необходими дни, показва ново изследване, цитирано от БГНЕС.

Пчелите се научавали да изминават най-краткия път между растенията, като по този начин разрешили "задачата за досадния дистрибутор" ("travelling salesman problem"), установили учени от Кралския университет Холоуей в Лондон. Задачата се състои в откриването на най-краткия път, така че дистрибуторът да може да отиде на всички адреси, които трябва да посети.

Компютрите решават задачата, като сравняват дължината на всички възможни пътища, след което избират най-краткия. Пчелите успели да стигнат до същото решение, разчитайки на мозъка си с размери на тревно семе. "Търсещите пчели разрешават задачата за досадния дистрибутор всеки ден. Те кацат върху цветя на множество места и тъй като влагат много енергия при летенето, намират път, който да им гарантира минимално летене", обяснява д-р Найджъл Райн.

Използвайки компютърно контролирани изкуствени цветя за изследване на поведението на пчелите, той искал да разбере дали те ще тръгнат по обикновен път, определен от реда, в който откриват цветята, или ще потърсят най-краткия път. След като проучили местоположението на цветята, пчелите бързо се научили да летят по най-добрия път, спестяващ им време и енергия. "Въпреки миниатюрния си мозък, пчелите са способни на невероятни подвизи. Трябва да разберем как ще разрешат задачата за досадния дистрибутор без компютър", допълва д-р Райн.