/ iStock/Getty Images
Пчелите, които са подложени на стрес, са по-склонни да правят песимистичен избор, което показва, че тяхната реакция на неуспехите наподобява човешките емоции, предаде ДПА, като цитира изследване.

Учени от университета в Нюкасъл обучили тези насекоми да решават дали определен цвят е сигнал за нещо добро или лошо.
Насекомите били обучени, че един цвят води до място, където има сладка награда, а друг - до такова, което е по-слабо напоено със захароза.

След като пчелите били обучени на тези асоциации, две групи преживели симулирана атака, а третата група не изпитала никакъв външен стрес.
Когато им бил показан двусмислен цвят, пчелите, които са били подложени на симулирана атака, по-рядко интерпретирали цвета като знак за голяма награда и вместо това отивали там, където е по-малката в сравнение с тези, които не са били подложени на стрес, сочат резултатите.

"Нашето проучване показва, че пчелите са по-песимистично настроени след стрес, тъй като поведението им подсказва, че не очакват да получат награди", обясни Вивек Нитянанда от университета в Нюкасъл. "Емоциите са сложни състояния и при хората включват субективно разбиране за това, което чувстват".

Изследователят е на мнение, че може би никога няма да се разбере дали пчелите изпитват нещо подобно. Изследването обаче може да покаже, че тези насекоми имат подобни реакции, когато са стресирани и правят песимистични избори.

"Най-доброто обяснение за тяхното поведение е, че очакват високите награди да са по-малко вероятни и проявяват черти на песимистично настроени хора", допълва Вивек Нитянанда.

"Нашето изследване показва, че подобно на други животни, включително и хората, пчелите могат да изпитват емоционални състояния, когато са подложени на стрес, както се вижда от ясната промяна към песимизъм", каза Олга Проценко, ръководител на проучването.

Според нея, когато са изправени пред несигурност, стресираните пчели, подобно на човек, който вижда чашата като "наполовина празна", са по-склонни да очакват негативни резултати.

Изследването е публикувано в списанието за биологични изследвания Proceedings of the Royal Society B.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Теодора Славянова/БТА