Изследване на група американски учени показва, че насекомите, които са от съществено значение за селското стопанство, имат емоции, сънища и дори страдат от посттравматичен стрес, което повдига сложни етични въпроси, пише „Гардиън”.

Когато Стивън Бухман намира непокорна пчела на прозореца в дома си в Тусон, Аризона, той полага големи усилия, за да я улови и освободи невредима.

Използвайки контейнер, той внимателно улавя пчелата на стъклото, преди да отиде в градината си и да я постави на цвете, за да се възстанови.

Бухман е еколог по опрашването, който изучава пчелите повече от 40 години, решава да върне насекомото в неговата естествена екосистема. Той вярва, че пчелите имат сложни чувства и е събрал научни доказателства за това.

През март тази година Бухман издаде книга, която разкрива колко разнообразен и мощен е умът на пчелите. Книгата "Какво знае пчелата: изследване на мислите, спомените и личността на пчелите" се основава на собствените му изследвания и десетки други проучвания, за да обрисува забележителна картина на поведението и психологията на пчелите.

Той твърди, че пчелите могат да демонстрират сложни емоции, наподобяващи оптимизъм, разочарование, игривост и страх - черти, които по-често се свързват с бозайниците.

Експериментите му показват, че пчелите могат да проявяват симптоми, подобни на посттравматичния стрес, да разпознават различни човешки лица, да обработват дългосрочни спомени по време на сън и може би дори да сънуват.
БГНЕС