Печено, задушено или на скара, патешкото месо е популярно в най-изисканите ресторанти. То е най-използвано в гурме кухнята. Комбинира се много добре с плодове и зеленчуци, които имат естествена сладост. 

Патешкото месо не се консумира толкова често, но ако пилешкото ви е омръзнало, пригответе си ястието на английския готвач Саймън Римър от канала 24kitchen във vbox7.

Нужните продукти са:

2 бр. патешки гърди
50 мл сладко шери
1 скилидка чесън
2 с.л. мед
75 мл меласа от нар
150 мл пилешки бульон
60 г сушени сливи без костилки
50 г масло
 
За карамелизираните картофи:

450 г пресни картофи
125 г захар
50 мл вода
75 г масло
15 г пушена морска сол
 
Допълнително:


бланширан кейл

Начин на приготвяне:

1. Поставете патешките гърди в студен тиган с кожата надолу. Запечатайте месото за 6 минути, на умерен огън. След това обърнете и гответе още 2 минути.

2. Поставете патешките гърди в тавичка и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 8 минути, на най-горното ниво.

3. Излейте мазнината от месото от тигана в буркан. В същия тиган сипете шерито и поставете върху огъня. Добавете нарязаната на филийки скилидка чесън. Гответе 2-3 минути. Добавете меласата от нар, меда, бульона и предварително накиснатите във вода сушени сливи и гответе още 3 минути. Щом сосът се редуцира, добавете маслото. Поставете патешкото месо в соса и разбъркайте. Гответе 10 минути.

4. На дъното на друг тиган разстелете захарта на един слой. Разтопете захарта на умерен огън, до образуването на златист карамел. Сипете водата и разклатете тигана. След минута дръпнете тигана от огъня и добавете маслото и пушената морска сол. Разклатете докато маслото се разтопи.

5. Върнете котлона с карамела на котлона и добавете разрязаните на половинки, предварително сварени, картофи. Гответе 4-5 минути, като разбърквате, за да се покрият с карамел от всички страни.

6. Отпочиналото месо разрежете на две парчета. В чиния подредете бланширан кейл и карамелизирани картофи върху него. До тях поставете месото, сини сливи и полейте със сос.

патешко месо
iStock/Getty Images